Taký iný šnaps: Efektné slané poháriky budete milovať

04
Chuťmeter:
 
 
Taký iný šnaps

A vaši hostia z nich možno padnú na zadok. Užite si spolu dobré jedlo aj veľa zábavy!

Marinovaný losos v poháriku

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MARINOVANIE 30 MINÚT

Potrebujeme:

  • 200 g údeného lososa
  • 120 g stonkového zeleru
  • 250 g manga
  • 4 lyžičky sezamu
  • 2 limety v biokvalite
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • pol červenej čili papričky
  • 3 až 4 diely sójovej omáčky
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • za hrsť farebných listových šalátov na podávanie

Postup:

  1. Lososa nakrájajte na miniatúrne kocky. Zeler a mango očistite. Zeler nakrájajte na malé kocky, rovnako časť manga a urobte z neho ešte vykrajovačkou guľôčky. Sezam opečte dozlatista na suchej panvici.
  2.  Limetovú kôru jemne nastrúhajte a vytlačte aj šťavu. Očistite zázvor a najemno ho nastrúhajte. Čili nadrobno nakrájate. Všetko zmiešajte so sójovou omáčkou a s javorovým sirupom.
  3.  Lososa, zeler a mango navrstvite do štyroch pohárov. Polejte limetovou zálievkou, prikryte a odložte na 30 minút do chladničky. 
  4. Pred podávaním posypte sezamom a pridajte guľôčky z manga. K pohárom bokom uložte listy farebného šalátu.

Hrášková polievka

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

Potrebujeme:

  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4-6 tenkých plátkov olivovej ciabatty alebo bagety
  • 100 g kyslej smotany
  • 3-4 lyžice smotany na šľahanie
  • cukor
  • 5 stoniek mäty
  • 300 ml cmaru
  • 1 polievková lyžica oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Ošúpte zemiak, umyte ho a nakrájajte na kocky. Hrášok prelejte vriacou vodou a asi po 4 minútach sceďte cez sito.
  2. V hrnci zohrejte olej. Zemiaky a cibuľu krátko opečte a dochuťte soľou a korením. Zalejte vývarom a pod pokrievkou varte asi 20 minút. Nechajte vychladnúť a rozmixujte.
  3. Vychlaďte 4 poháre. Umyte rozmarín a otrhajte ihličky. Cesnak nakrájajte na tenké plátky. Ciabattu nakrájajte na plátky, dajte na plech a posypte cesnakom a rozmarínom. Pokvapkajte olivovým olejom a opekajte v rúre vyhriatej na 175 °C 5 až 10 minút dozlatista. 
  4. Kyslú smotanu a smotanu na šľahanie vymiešajte dohladka a dochuťte soľou a trochou cukru. Mätu umyte, osušte a otrhajte listy, 2 celé stonky si nechajte. Hrášok, cmar a mätu rozmixujte na pyré a primiešajte k rozmixovanému vývaru.
  5. Polievku ochuťte soľou a korením. Nalejte do ľadových pohárov, ozdobte smotanou a lístkami mäty. Pridajte opečenú ciabattu a hotovo.

Šošovicový šalát s kuracími špízmi

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT, OPEKANIE 10 MINÚT

Potrebujeme:

  • 250 g červenej šošovice
  • 2 paradajky
  • pol červenej papriky
  • 4 lyžice bieleho vínneho octu
  • cukor
  • pol lyžičky paradajkovej pasty 
  • 2-3 lyžice čiernych sezamových semienok
  • 200 g kuracích pŕs
  • 100 g zmesi šalátových listov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • špajdle
  •  

Postup:

  1. Šošovicu namočte asi na 6 hodín, najlepšie cez noc, do 300 ml studenej vody. Paradajky umyte, vyberte jadierka a dužinu nakrájajte na malé kocky. Papriku umyte, osušte, prekrojte na polovicu, vyberte zrniečka a tiež nakrájajte na malé kocky.
  2. Šošovicu sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nasypte ju do vriacej vody a varte 2-3 minúty, aby sa nerozvarila. Sceďte a dajte do misky.
  3. Ocot, trochu cukru, soľ a korenie zmiešajte so 4 lyžicami olivového oleja. Spolu premiešajte nakrájané paradajky, papriky, paradajkovú pastu a polovicu octovej zálievky. Osoľte, okoreňte, prípadne pridajte trochu cukru. Šalát nechajte vychladnúť.
  4. Sezam zľahka opečte na suchej panvici. Dajte do taniera. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky. Mäso napichnite na drevené špajdle, ochuťte soľou a korením.
  5. V panvici rozohrejte olej a špízy na ňom opekajte asi 10 minút do zlatohneda. Potom ich ešte obaľte v sezame.
  6. Šošovicový šalát dajte do pohárikov. Pridajte špízy, pohárik dajte na tanier a pridajte listy šalátu pokvapkaného zvyškom vínneho octu.

Chlebíček v pohári

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 2 malé červené papriky
  • pol uhorky
  • 4 plátky ražného chleba (pumpernickel)
  • 50 g šunky
  • 200 g čerstvého bylinkového syra
  • za hrsť byliniek
  • 100 g syra cottage

Postup:

  1. Vajcia uvarte na tvrdo. Umyte papriky a uhorku. Papriky nakrájate na malé kocky. Uhorku prekrojte po dĺžke a každú polovicu ešte raz prekrojte po dĺžke. Nakrájajte na tenké plátky. Chlieb natrhajte na väčšie kúsky. Šunku tiež nakrájajte na väčšie kocky.
  2. Do pohárika dajte kocky papriky, pridajte bylinkový syr, kúsky chleba, šunku a porciu posypte bylinkami. Do druhého pohára dajte kúsky chleba, syr cottage, uhorku, vajce a bylinky. Suroviny môžete meniť podľa vlastnej chuti. Do šípky k chlebu v surovinách Šunka, uhorka, paprika, namiesto masla syr. Takmer ako klasický chlebíček. Len chlieb musíte použiť hutnejší, aby sa nerozmočil. Preto stavte na ražný pumpernickel.

Opekaná zelenina s kozím syrom

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, OPEKANIE 30 MINÚT

Potrebujeme:

  • 1 oranžová paprika
  • 1 cuketa
  • 2 paradajky
  • 2 červené cibule
  • 4 stonky pažítky
  • 2 stonky tymianu
  • 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 200 g kozieho syra
  • kôra z polovice citróna v biokvalite
  • soľ, mleté biele korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. Papriku prekrojte na polovicu. Vyberte zrniečka, umyte, osušte a potrite olejom. Polovice papriky položte reznou stranou do plechu na pečenie. V rúre predhriatej na 200 °C pečte 15-20 minút. Vyberte a prikryte fóliou asi na 10 minút. Potom papriku zbavte šupky a nakrájajte na prúžky.
  2. Cuketu a paradajky umyte a osušte a nakrájajte ich na tenké kolieska. Cibuľu ošúpte a tiež ju nakrájajte na tenké kolieska. V panvici zohrejte lyžicu oleja. Cuketu a paradajky za občasného miešania opekajte 5 až 6 minút. Odložte bokom.
  3. Do panvice dajte znovu lyžicu oleja a cibuľu opekajte 2-3 minúty. Pridajte ju k cukete a paradajkám, dochuťte soľou a korením, premiešajte a nechajte vychladnúť.
  4. Pažítku nakrájajte, z tymianu oberte listy a nasekajte ich nahrubo. Kozí syr rozdrvte vidličkou, primiešajte smotanu, bylinky, citrónovú kôru a lyžicu olivového oleja. Dochuťte soľou a korením.
  5. Do pohára dajte trochu zeleniny, syra, znovu syrový krém. Posypte pažítkou a tymianom. Dobrú chuť!
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Taký iný šnaps: Efektné slané poháriky budete milovať
Dobroslava Brunovská