Testujeme čedar, ideálny k poháru vína či do krémových polievok

06
Chuťmeter:
 
 
Testujeme: Čedar

Viete, že názov dostal podľa rovnomennej dediny Cheddar v Anglicku? K poháru vína, na zvýraznenie krémových polievok i na zapekanie ho zbožňujeme aj my. A teraz už máme jasno aj v tom, ktorý kupovať.

Aký by mal byť?

Syry typu čedar (cheddar) patria medzi prírodné tvrdé syry s mletou syreninou. Ich cesto má tvrdú a hladkú štruktúru. Čedar je pôvodom z juhozápadného Anglicka a tento názov sa bežne používa na označenie celej skupiny syrov vyrobených podobným technologickým postupom. V roku 2007 však EÚ zaviedla chránené označenie pôvodu pre čedar (West Country Farmhouse Cheddar) vyrobený z mlieka v oblastiach Somerset, Dorset, Devon a Cornwall, ktorý sa spracúva tradičnými metódami. Vyrába sa z nepasterizovaného aj pasterizovaného plnotučného kravského mlieka. Tradične má tvar valcovitého bochníka s hmotnosťou okolo 27 kíl, ktorý najčastejšie dozrieva 3 až 18 mesiacov. Dozrievaním syra sa chuť postupne vyvíja, stáva sa plnšou, intenzívnejšou, aromatickejšou, s typicky výraznými orieškovými tónmi.

Hodnotili:

Syry hodnotili odborní posudzovatelia a naša redakčná kolegyňa. Pri šiestich anonymných vzorkách si všímali vôňu, chuť, farbu, textúru a konzistenciu.

Alžbeta Medveďová

Testovala so skupinou zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

„Farebnou škálou sa čedar pohybuje od vyžltnutej bielej až po žltooranžovú. Vtedy sa syr farbí najčastejšie prírodným farbivom annattom (získaným zo semien stromu Bixa orellana).“

Martina Čelková

„Čedar doma využívame najčastejšie na zapekanie, keďže sa veľmi dobre rozpúšťa. Netreba však zabúdať na jeho špecifickú chuť, preto ho do jedla pridávame radšej opatrne.“

Vyrovnaný: Lye Cross Farm Mature Cheddar

200 g/4,20 eura
Vyrobené:
Spojené kráľovstvo zrejúci plnotučný syr, zreje 9 mesiacov Zloženie: jedlá soľ, mliekarenské kultúry, tuk v sušine minimálne 48 percent Celkový dojem: Pôsobí ako dobrý dozrievajúci aromatický syr s vhodne tuhou konzistenciou a hladkou textúrou bledšej farby. Príjemná vôňa má jemne smotanový nádych. Syr sa v ústach po chvíli roztápa, jeho chuť je rafinovane mliečna, jemne korenistá, slanšia, vyzretá, no vyrovnane pikantná bez rušivých dochutí.

 

Nevýrazný: Paladin Cheddar

200 g/2,79 eura
Vyrobené:
Nemecko zrejúci tvrdý polotučný syr
Zloženie: jedlá soľ, mliekarenské kultúry, syridlo mikrobiálneho pôvodu, tuk v sušine minimálne 50 percent
Celkový dojem: Syr bledej farby s tuhšou gumovitou konzistenciou podobnou zrelému eidamu. V ústach pôsobí sucho, na jazyku sa nerozplýva. Chuťou je nevýrazný až fádny s mierne horkastým tónom v závere. Aróma je čerstvo mliečna, jemne pikantná, no atypická pre čedar.

 

Neutrálny: Dublin Dairy Irish Cheddar

200 g/2,29 eura
Vyrobené:
Írsko plnotučný prírodný syr
Zloženie: pasterizované kravské mlieko, jedlá soľ, syrárske kultúry, mikrobiálne syridlo, tuk v sušine minimálne 48 percent
Celkový dojem: Jedna zo žltších vzoriek, s príliš pružnou konzistenciou, na jazyku sa nerozplýva. Tučný syr je aromaticky nevýrazný, kyslasto mliečna vôňa pôsobí skôr univerzálne, nie ako špecifický čedar. Chuť je neutrálna, skôr mliečna, bez vyzretej pikantnosti, v závere s jemne slaným akcentom.

 

Orechovo-horkastý: Valley Spire Mature Cheddar

250 g/2,29 eura
Vyrobené:
Spojené kráľovstvo zrejúci plnotučný syr, čas zrenia 9 mesiacov Zloženie: pasterizované kravské mlieko, jedlá soľ, mikrobiálne syridlo, syrárske kultúry, tuk v sušine minimálne 48 percent
Celkový dojem: Tuhší mastnejší syr bledej farby s pružnou, primerane tuhou konzistenciou. Láme sa na štruktúrované kusy podobne ako droždie. Jemne sladkasto smotanová vôňa je vyvážená. Mliečnosmotanová, slabo pikantná a slanšia chuť má jemne orechovo-horkastú špičku v závere.

 

Korenistý: Favourites Cheddar

250 g/2,49 eura
Vyrobené:
Spojené kráľovstvo prírodný zrejúci polotvrdý plnotučný syr, zreje minimálne 12 mesiacov
Zloženie: mlieko, jedlá soľ, mikrobiálne syridlo, kultúry mliečneho kvasenia, obsah tuku 48 percent
Celkový dojem: Syr najtmavšej farby, zároveň najtuhší a najsuchší – vďaka dlhšiemu dozrievaniu. Láme sa po hrudkách. V ústach sa po chvíli rozplýva na jazyku a uvoľní slanokyslú, typickú umami syrovú chuť s výraznými orieškovými tónmi. Ostáva po ňom príjemne trpká a korenistá chuťová stopa.

 

Horkasto-kyslý: Cathedral City Mild Cheddar

200 g/3,49 eura
Vyrobené:
Spojené kráľovstvo polotvrdý plnotučný syr, zreje 4 mesiace Zloženie: pasterizované kravské mlieko, jedlá soľ, syrárske kultúry, mikrobiálne syridlo, tuk v sušine minimálne 48 percent
Celkový dojem: Najsvetlejšia vzorka s gumovitou konzistenciou bez typickej tuhosti. Tučnejší syr sa ľahšie rozpúšťa na jazyku. Mliečna vôňa má výrazný nádych po syridle. V chuti od začiatku dominuje intenzívna kyslosť, ktorá prekrýva jemné pikantno-korenisté tóny. V závere cítiť výrazne horkastú dochuť.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Testujeme čedar, ideálny k poháru vína či do krémových polievok
Mária Abrahámová