Trojfarebná quinoa s mikrozeleninou: Celkom chutná náhrada rizota

01
Chuťmeter:
 
3-4 porcie
 
J5: Trojfarebná quinoa s mikrozeleninou

Potrebujeme:

  • 1 šálka (250 ml) trojfarebnej quinoy
  •  voda
  • pol lyžičky mletej údenej papriky
  • pol lyžičky štipľavej červenej mletej papriky
  • pol lyžičky sladkej červenej mletej papriky
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 červená cibuľa 
  • 1 šalátová uhorka 
  • 150 g červených a žltých cherry paradajok
  • 20 g paradajkového pretlaku
  • 120 g mikrozeleniny (mix)
  • 1 citrón
  • soľ, mleté čierne korenie
  •  olivový olej

Postup:

  1. Aby quinoa stratila svoju prirodzene horkú chuť, prelejte ju v sitku vriacou vodou. V hrnci rozohrejte olej a quinou na ňom dve minúty opekajte.
  2.  Zalejte vodou – na jednu šálku quinoy potrebujete dve šálky vody. Pridajte všetky druhy mletej papriky, rascu, soľ a korenie. Nechajte zovrieť, znížte teplotu a pod pokrievkou varte 15 minút. Sporák vypnite a quinou nechajte ešte 5 minút odpočívať.
  3. Cibuľu nakrájate na veľmi tenké plátky. Paradajky nakrájajte na plátky, z uhorky vydlabte jadierka a tiež nakrájajte. Do quinoy primiešajte paradajkový pretlak.
  4. Prisypte nakrájanú zeleninu a opäť premiešajte. Prilejte olivový olej, citrónovú šťavu podľa chuti, dochuťte soľou a korením.
  5. Rozdeľte do tanierov a posypte mikrozeleninou. Môžete podávať.

Michal a Martin Hlinkovci
pestovatelia mikrozeleniny Microgreens Slovakia, Bratislava

Šikovní bratia objavili mikrozeleninu pred pár rokmi v zahraničí. V paneláku začali s pestovaním „malej“ rukoly, trebuľky, hrášku, koriandra a slnečnice. No a dnes u nich rastie viac ako 20 druhov mikrozeleniny! Putujú hlavne do dobrých reštaurácií. Mikrozelenina má vyššiu koncentráciu mnohých živín, no na život toho veľa nepotrebuje. Nie je náročná na priestor a jej pestovanie je rýchle – napríklad horčica je vhodná na zber už po týždni. Najdlhšie to trvá bazalke, až 4 týždne. „Mikrozelenine sa darí pri izbovej teplote, stabilnej vlhkosti, pravidelnej zálievke, ale potrebuje aj veľa lásky,“ odhaľuje podstatu úspešného pestovania Martin Hlinka.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
Trojfarebná quinoa s mikrozeleninou: Celkom chutná náhrada rizota
Dobroslava Brunovská
Blanka Nemčeková