Vajce: Naše babičky už dávno vtedy vedeli, že je zdravé a zasýti

Chuťmeter:
 
 
J5: Vajce: Podľa intuície

Keď boli naše mamy dievčatká, dostávali na tanier vajíčka pokojne aj každý deň. Ak na ne mali chuť a sliepky práve dobre niesli. Lebo babičky už vtedy vedeli, že sú zdravé a zasýtia. Po „uvoľnených“ časoch však prišlo obdobie „najlepšie bez vajec“, pretože nebezpečne zvyšujú cholesterol, a tak privodzujú infarkt či mŕtvicu, najčastejšie choroby Slovákov. Chvalabohu, tento mýtus zrušila mladšia generácia amerických vedcov približne pred dvomi rokmi.

Svojmu testu podrobili až 100-tisíc zdravých ľudí a zistili, že ak to s vajíčkami nepreženiete a neurobíte z nich praženicu na panvici plnej oleja, váš cholesterol dokonca upravia k lepšiemu. Predovšetkým žĺtok je zásobáreň vitamínov A, D, E, béčok, ale aj vápnika, fosforu, draslíka, železa či zinku. A to je mix, ktorý podporuje imunitu, činnosť mozgu, rast vlasov, vylepšuje zrak... a preukázateľne znižuje tlak aj cholesterol. Takže kedy a koľko? Stačí vraj počúvať svoje telo. Ale pozorne.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Vajce: Naše babičky už dávno vtedy vedeli, že je zdravé a zasýti
Redakcia