Viete urobiť dobrú zemiakovú kašu?

24.02.2014
 

Lahodná zemiaková kaša je bez hrudiek, krémová a pritom dostatočne pevná. Že sa vám taká už dávno nepodarila? Čítajte a potom varte.

Klasika

  • Na zemiakovú kašu sa najlepšie hodia múčnaté zemiaky označené ako varný typ C. Nič však nepokazíte, aj keď použijete šalátové alebo prílohové zemiaky (typ A alebo B).
  • Zemiaky po očistení a nakrájaní na menšie kúsky prepláchnite studenou vodou. Môžete tak urobiť aj viackrát, aby sa z nich vyplavilo čo najviac škrobu.
  • Zemiaky dajte do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varte 15 až 20 minút. Na príprave kaše je skvelé to, že sa nemusíte obávať, keď sa zemiaky trochu rozvaria. Nemali by sa ale rozvariť úplne, potom by chuť kaše bola vodnatá.
  • Čo zemiaky dochutí? Jednoznačne maslo a mlieko alebo smotana. Do kilogramu uvarených zemiakov pridajte 250 ml horúceho mlieka. Studené mlieko by spôsobilo, že kaša bude mazľavá.
  • Kašu môžete pripraviť drvičom alebo lisom na zemiaky, prípadne rozmixovať ručným kuchynským robotom (metličkami na šľahanie). Mlieko a maslo pridajte až po vyšľahaní a zľahka ho vmiešajte.

Variácie na zemiakovú kašu

  • Maslo môžete nahradiť olivovým olejom, husacou masťou alebo pečenou cibuľou, ktorú rozmixujete na pyré
  • Z korení sú dobrými spoločníkmi zemiakovej kaše muškátový oriešok alebo šafran.
  • Mnohí kuchári pridávajú kvôli chuti k zemiakom aj koreňovú zeleninu - paštrnák, kvaku alebo zeler.
  • So zemiakmi môžete uvariť aj niekoľko strúčikov cesnaku. Do hotovej kaše zase môžete zamiešať pyré z pečeného cesnaku.
  • Ďalšími dobrými doplnkami je cibuľa, šalotka alebo pór. Nadrobno ich nasekajte, orestujte a keď sú mäkké a zlatisté, pridajte ich do vymiešaného pyré.
  • Mimoriadnu chuť dodá kaši nastrúhaný čerstvý chren a kyslá smotana. Takáto kaša sa výborne hodí k hovädziemu mäsu alebo pečeným rebierkam.
  • Ostrosť a nádych zelenej farby dosiahnete pridaním japonskej pasty wasabi. Na žlto zafarbí pyré šafran a na bordovo cvikla.
  • Ku kaši sa hodia aj syry - najmä nastrúhaný parmezán alebo mäkký kozí syr.

Čo so zvyškom kaše?

  • Zemiakové pusinky - k zemiakovej kaši pridajte celé vajce a žĺtok a dobre vymiešajte. Touto zmesou naplníte cukrárenské vrecko a na vymastený plech vytvarujte pusinky. Potrite bielkom a pomaly pečte. Farebné pusinky môžete urobiť aj skombinovaním kaše napr. s uvarenou cviklou, brokolicou alebo hráškom.
  • Lokše - k zemiakovej kaši pridajte hladkú múku a vajce a vypracujte nelepivé cesto. Z neho vyvaľkajte tenké placky, ktoré poprepichujete vidličkou a z každej strany opečiete na suchej panvici do zlatista.
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Viete urobiť dobrú zemiakovú kašu?