Víťazný recept zo Slovak Food Festivalu: Zubáč so zeleninovým balíčkom

Chuťmeter:
 
2 porcie
 
Víťazný recept zo Slovak Food Festivalu: Zubáč so zeleninovým balíčkom

Potrebujeme:

  • 4 filety zo zubáča
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olej
  • bazalkový olej

Na zeleninový balíček:

  • 10 výhonkov zelenej špargle
  • 10 strukov zelenej fazuľky
  • 10 strukov sladkého hrášku
  • 4 baby karotky
  • 2 tenké plátky cukety

Na pyré:

  • 4 sladké zemiaky
  • 1 šalotka
  • asi 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stonky koriandra
  • 2 lyžice kokosového krému
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • 1 lyžička limetovej šťavy

Na omáčku:

  • 300 ml polosuchého bieleho vína
  • kúsok škorice
  • 2 badiány
  • niekoľko klinčekov
  • kúsok čili papričky
  • kôra z pol citróna v biokvalite
  • 50 ml bieleho vínneho octu
  • 2 až 3 lyžice trstinového cukru
  • 100 g cherry paradajok
  • štipka soli

Postup:

  1. Pripravíme rybu: Filety zo zubáča osolíme, okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a necháme chvíľu postáť. V panvici rozpálime olej a rybu doň dáme kožou dole. Prudko opekáme asi 5 minút. Neobraciame.
  2. Pripravíme zeleninu: Do mierne osolenej vriacej vody vložíme očistenú špargľu, zelenú fazuľku, sladký hrášok, plátky mrkvy a plátky cukety. Povaríme asi 3 až 4 minúty a preložíme do misy so studenou vodou a s ľadom. Zelenina si zachová krehkosť a sviežu farbu.
  3. Pripravíme pyré: Sladké zemiaky očistíme a umyjeme. Šalotku a zázvor ošúpeme a prekrojíme na polovicu. Do hrnca s vriacou osolenou vodou dáme nakrájané sladké zemiaky, šalotku a zázvor, pridáme niekoľko stoniek koriandra a zemiaky uvaríme do mäkka. Zázvor a koriander vyberieme a zemiaky so šalotkou rozmixujeme, prípadne prepasírujeme. Pridáme hustú časť kokosového krému a premiešame. Ochutíme čiernym korením, muškátovým orieškom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
  4. Pripravíme omáčku: V širokej panvici pri vyššej teplote odvaríme víno s koreninami, citrónovou kôrou a bielym vínnym octom tak, aby sa objem zredukoval na polovicu. Pred dokončením prisypeme trstinový cukor a zahustíme ním omáčku. Krátko v nej povaríme zopár cherry paradajok, ktoré predtým olúpeme. Omáčku podľa chuti dosolíme.
  5. Rybu opečenú z jednej strany preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme päť-sedem minút podľa hrúbky filety.
  6. Zo zeleniny vytvoríme dva balíčky. Polovicu špargle, zelenej fazuľky, sladkého hrášku a mrkvy spojíme a obalíme plátkom cukety. Spevníme špajdľou a kolieskami mrkvy.
  7. Zubáča dáme na tanier a pokvapkáme domácim bazalkovým olejom. Pridáme zeleninový balíček, pyré zo sladkých zemiakov a posypeme čerstvo mletým čiernym korením. Porciu ozdobíme cherry paradajkami a bazalkou.

Pozrite si video prípravy víťazného receptu zo Slovak Food Festivalu v Bratislave:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Víťazný recept zo Slovak Food Festivalu: Zubáč so zeleninovým balíčkom