Zapečte si filé so špenátom a zemiakmi, prikazuje Pepek námorník!

Chuťmeter:
 
2 porcie
 
Zapekané filé so špenátom a zemiakmi

Potrebujeme:

  • 2 kúsky rybieho filé, napríklad pangasius
  • 500 g nových zemiakov
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 200 ml smotany
  • 300 ml mlieka
  • 20 g píniových orieškov alebo sekaných mandlí
  • 1 viazanička kôpru
  • muškátový oriešok
  • soľ a korenie
  • 125 g mozzarelly
  • 10 g masla

Postup:

  1. Zemiaky krátko povaríme v šupe, schladíme a ošúpeme. Pripravíme bešamelovú omáčku - na masle osmažíme múku a riedime asi polovičným množstvom smotany a mlieka, kým omáčka nie je krémová. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Necháme variť 10 minút a stále miešame.
  2. Zapekaciu misu vymastíme maslom. Väčšiu časť zemiakov nakrájaných na tenšie kolieska poukladáme na dno. Osolíme, prelejeme tretinou bešamelovej omáčky a posypeme najemno nasekaným kôprom. Rybie filé poukladáme na zemiaky, osolíme a okoreníme a posypeme zbytkom kôpru.
  3. Špenát oblanšírujeme a rozdelíme na porcie filé. Oriešky opečieme na suchej panvici a nasypeme na špenát. Posypeme strúhaným muškátovým orieškom, osolíme a prelejeme zvyškom smotany. Poukladáme zvyšné zemiaky, osolíme a prelejeme bešamelom.
  4. Na vrch dáme kúsky syra a zapečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 20 až 25 minút. Na záver urobíme chrumkavú kôrku pri 220°C, čo môže trvať 10 až 15 minút.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo