Bábovka so slivkami a s polevou z arónie vás prenesie do raja

Chuťmeter:
 
10-12 kusov
 
J10: Bábovka so slivkami a s polevou z arónie

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 12 sliviek
  • 2 vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml nesladeného jablkového džúsu
  • 280 g polohrubej múky (plus na pomúčenie formy)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy

Na polevu:

  • 1 hrnček bobúľ arónie
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 200 ml vody
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • citrónová šťava na dochutenie

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Formu na bábovku dobre vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Šesť sliviek nakrájajte nadrobno, dajte do panvice a poduste do mäkka. Potom ich rozmixujte.
  2. V jednej mise zmiešajte všetky suché suroviny na cesto. V druhej vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny. Primiešajte jablkový džús, slivkové pyré a postupne prisypávajte suché suroviny z druhej misky. Zvyšné slivky nakrájajte a pridajte ich do zmesi. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte asi 40 minút. Urobte test špajdľou, ak treba.
  3.  Kým bábovka chladne, pripravte polevu: Do hrnčeka dajte bobule arónie, 4 lyžice cukru, 200 ml vody a priveďte do varu. Keď bobule zmäknú a šťava sa zredukuje na polovicu, hrnček odstavte z plameňa. Vmiešajte lyžičku vanilkového extraktu, ochutnajte a doslaďte cukrom alebo, naopak, dochuťte citrónovou šťavou, ak treba.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Bábovka so slivkami a s polevou z arónie vás prenesie do raja
Veronika Kollárová