Buchty od starkej! Nikdy v živote vraj Filip Tůma nejedol lepšie (Recept)

Chuťmeter:
 
16 kusov
 
„Starká bola fantastická kuchárka. V chladnejších mesiacoch som zbožňoval jej pravú liptovskú kapustnicu. Zohriala a voňala po klobáske. Ako inak, namáčali sme do nej domáci chlieb.“

„Nikdy v živote som nejedol lepšie ako u nej v Liptovskom Mikuláši. Ako som rástol, zvyšoval sa aj ich počet na tanieri. Osem... to bol, tuším, môj rekord,“ usmieva sa Filip Tůma.

„Starká bola fantastická kuchárka. V chladnejších mesiacoch som zbožňoval jej pravú liptovskú kapustnicu. Zohriala a voňala po klobáske. Ako inak, namáčali sme do nej domáci chlieb.“

Parené buchty so slivkovým lekvárom a s makom

Potrebujeme:

  • 150 mlieka
  • 400 g polohrubej múky (plus na pomúčenie dosky)
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 20 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • hustý slivkový lekvár
  • špáradlo
  • maslo, mletý mak, slivky a práškový cukor na podávanie

Postup:

  1. Urobte kvások: V 100 ml vlažného mlieka rozmiešajte lyžicu múky, lyžičku kryštálového cukru a droždie. Nechajte na teplom mieste vzísť.
  2. Múku preosejte a zmiešajte s práškovým cukrom, so soľou a pridajte kvások. Vajce rozšľahajte vo zvyšnom mlieku, v oleji a vlejte do múky. Vymieste hladké cesto a nechajte asi 30 minút kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti. Na pomúčenej doske ich postupne rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Pohárom vykrajujte kolieska s priemerom asi 10 cm a do stredu každého dajte za lyžicu lekváru. Okraje spojte a vytvarujte buchty. Na doske nechajte ešte pár minút podkysnúť.
  4. Buchty varte nad parou asi 10 minút a hneď potom ich prepichnite špáradlom. Polejte rozpusteným maslom, posypte mletým makom, cukrom, pridajte slivky a môžete servírovať.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Buchty od starkej! Nikdy v živote vraj Filip Tůma nejedol lepšie (Recept)
Katarína Brunovská