Cviklovo-mandľový koláč: A v kuchyni bude zrazu plno

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
S: Cviklovo-mandľový koláč

Potrebujeme:

  • 250 g cvikly
  • 2 až 3 malé cvikly na ozdobenie
  • 5 vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 250 g mletých mandlí
  • 1 lyžička masla na vymastenie formy
  • 1 lyžica strúhanky na vysypanie formy

Na krém:

  • 80 g práškového cukru
  • 275 g tvarohu
  • 125 g krémového smotanového syra (Philadelphia)
  • 2 balíčky vanilínového cukru

Postup:

  1. Pripravíme cesto: Cviklu umyjeme, očistíme a najemno nastrúhame. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s kryštálovým cukrom vymiešame do hustej peny. Do žĺtkovej peny primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a kukuričný škrob. Potom pridáme nastrúhanú cviklu a pomleté mandle a dôkladne premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  2. Zapekaciu formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto rozotrieme do formy, povrch uhladíme. Naplnenú formu vložíme do vyhriatej rúry a na spodnej mriežke pečieme asi hodinu. Špajdľou vyskúšame, či je cesto dostatočne upečené. Ak ho ešte treba piecť, povrch cesta prikryjeme alobalom a ešte chvíľu pečieme.
  3. Upečené cesto uvoľníme z formy a necháme vychladnúť. 3 Pripravíme krém: Tvaroh, smotanový syr, práškový a vanilínový cukor spolu dohladka vymiešame. Plnku rovnomerne natrieme na vychladnuté cesto a odložíme do chladu stuhnúť. Krátko pred servírovaním koláč ozdobíme kolieskami cvikly, ktorú sme asi 20 minút povarili vo vriacej vode a nechali vychladnúť.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Cviklovo-mandľový koláč: A v kuchyni bude zrazu plno
Blanka Nemčeková