Cviklový koláč s makovou šľahačkou: Postavte ho na stôl a kochajte sa

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
S: Cviklový koláč s makovou šĺahačkou

Potrebujeme:

  • 250 g cvikly
  • 200 g horkej čokolády
  • 4 lyžice horúceho espressa
  • 200 g masla
  • 5 vajec
  • 200 g jemného kryštálového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • maslo na vymastenie formy

Na makovú šľahačku:

  • pol vanilkového struku
  • 3 lyžice maku
  • 50 ml mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Cviklu umyjeme, v hrnci zalejeme vodou a privedieme do varu. Prikryté varíme 50 minút do mäkka. Uvarenú cviklu olúpeme, nahrubo pokrájame a ručným šľahačom rozšľahámje na pyré. Čokoládu posekáme a nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme. Vmiešame horúcu kávu, kúsky masla a odstavíme. Vymiešame dohladka a necháme mierne vychladnúť. Päť žĺtkov v miske rozšľaháme a spolu s cviklovým pyré vmiešamedo čokoládovej hmoty.
  2. Múku, kakao a kypriaci prášok spolu preosejeme. Z bielkov a 190 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Múčnu zmes a bielkový sneh zľahka zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia. Tortovú formu vymažeme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Naplníme pripraveným cestom, povrch uhladíme.
  3. Vložíme do vyhriatej rúry a teplotu znížimena 160 stupňov Celzia. Pečieme 35 – 40 minút. Preložíme na kuchynskú mriežku a vo forme necháme vychladnúť.
  4. Vanilkový struk po dĺžke rozrežeme a vyškrabeme semienka. Spolu s makom, zvyšným cukrom (10 g), vanilkovým strukom a semienkami dáme do hrnca a zalejeme mliekom. Prevaríme, odstavíme z plameňa a necháme 30 minút odstáť. Struk vyberieme a zmes odložíme do chladu. Smotanu dotuha vyšľaháme a zľahka do nej vmiešame vychladenú makovú masu. Makovú šľahačku podávame ku koláču.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Cviklový koláč s makovou šľahačkou: Postavte ho na stôl a kochajte sa
Blanka Nemčeková