Cviklový koláč s makovou šľahačkou: Na koreňovú chuť zabudnite!

Chuťmeter:
 
12 porcií
 
R: Cviklový koláč s makovou šĺahačkou

Potrebujete:

  • 250 g cvikly
  • 200 g horkej čokolády
  • 4 lyžice horúceho espressa
  • 200 g masla
  • 5 vajec
  • 200 g jemného kryštálového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • maslo na vymastenie formy

Na makovú šľahačku:

  • pol vanilkového struku
  • 3 lyžice maku
  • 50 ml mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Cviklu umyte, v hrnci zalejte vodou a priveďte do varu. Prikryté varte 50 minút do mäkka. Uvarenú cviklu olúpte, nahrubo pokrájajte a ručným šľahačom rozšľahajte na pyré. 
  2. Čokoládu posekajte a nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustite. Vmiešajte horúcu kávu, kúsky masla a odstavte. Vymiešajte do hladka a nechajte mierne vychladnúť.
  3. Päť žĺtkov v miske rozšľahajte a spolu s cviklovým pyré vmiešajte do čokoládovej hmoty. Múku, kakao a kypriaci prášok spolu preosejte. Z bielkov a 190 g cukru vyšľahajte tuhý sneh. Múčnu zmes a bielkový sneh zľahka zapracujte do cesta.
  4. Rúru vyhrejte na 180/160 °C. Tortovú formu vymažte maslom a dno vyložte papierom na pečenie. Naplňte pripraveným cestom, povrch uhlaďte. Vložte do vyhriatej rúry a teplotu znížte na 160/150 °C. Pečte 35-40 minút. Preložte na kuchynskú mriežku a vo forme nechajte vychladnúť.
  5. Vanilkový struk po dĺžke rozrežte a vyškrabte semienka. Spolu s makom, zvyšným cukrom (10 g), vanilkový struk a semienka dajte do hrnca a zalejte mliekom. Prevarte, odstavte z plameňa a nechajte 30 minút odstáť. Struk vyberte a zmes odložte do chladu.
  6. Smotanu dotuha vyšľahajte a zľahka do nej vmiešajte vychladenú makovú masu. Makovú šľahačku podávajte ku koláču.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Cviklový koláč s makovou šľahačkou: Na koreňovú chuť zabudnite!
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská