Cviklový koláč s vlašskými orechmi: Natrite to všetkým presladeným kokosákom

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
Cviklový koláč s vlašskými orechmi

Potrebujeme:

  • 125 g pohánkovej múky
  • 125 g celozrnnej ryžovej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 75 g vlašských (lieskových) orechov
  • 2 lyžičky škorice
  • 125 g kokosového tuku
  • 450 g najemno nastrúhanej surovej cvikly
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku

Na polevu:

  • 200 ml sladkej smotany (30 percent tuku)
  • 500 g mascarpone
  • práškový cukor podľa chuti
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na ozdobenie:

  • guľôčky sterilizovanej cvikly

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché prísady - pohánkovú a ryžovú múku, kypriaci prášok, cukor, pomleté alebo posekané orechy a škoricu. Kokosový tuk rozpustite v malom hrnci. Nastrúhajte cviklu a spolu s rozpusteným tukom ju zapracujte do suchých prísad.
  2. Hmotu premiešajte a preložte na vymastený, prípadne papierom na pečenie vyložený plech. Pomastenou dlaňou hmotu rovnomerne roztlačte tak, aby mal koláč výšku približne 2 cm. Pečte v rúre vyhriatej na 165 °C asi 25 minút. 
  3. Smotanu nalejte do hlbšej misy, pridajte vanilkový cukor a premiešajte. Vmiešajte mascarpone, práškový cukor a šľahajte ručným šľahačom 1,5 až 2 minúty.
  4. Upečený a vychladnutý koláč natrite smotanovým krémom a ozdobte prekrojenými guľôčkami cvikly.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Cviklový koláč s vlašskými orechmi: Natrite to všetkým presladeným kokosákom
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská