Domáci maslový croissant: Prehľadný fotopostup, ktorý zvládne každý

06
Chuťmeter:
 
16 kusov
 
J2: Domáci maslový croissant

Potrebujeme:

  • 1 balíček sušeného droždia (alebo pol kocky chladeného)
  • 230-250 ml studeného mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 1 lyžička soli
  • 250 g studeného masla
  • 1 vajce na potieranie
  • roztopená čokoláda na podávanie

Postup:

  1. Z droždia, časti zohriateho mlieka, lyžičky múky a cukru pripravte kvások. Zo zvyšnej múky, z cukru, zo soli, 100 g masla, z kvásku a mlieka vymieste pružné cesto.
  2. Cesto prikryte a nechajte riadne nakysnúť. Ideálne na chladnom mieste cez noc.
  3. 250 g studeného masla vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie do štvorca 20 x 20 cm a nechajte ho ešte stuhnúť v chladničke. Vykysnuté cesto vyvaľkajte do obdĺžnika 40 x 20 cm, vložte na jeden koniec studené vyvaľkané maslo a druhou časťou cesta ho prikryte. Konce riadne spojte, aby bolo všetko maslo vnútri cesta.
  4. Cesto znovu vyvaľkajte na dlhší plát, preložte kratšie protiľahlé okraje cesta dovnútra, aby sa dotýkali. Cesto znovu preložte na polovicu (podobne ako knihu), zabaľte do papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky. Ak rýchlo kysne aj v chladničke, zaťažte ho. Cesto znovu vyvaľkajte a preložte ako v predchádzajúcom bode. Dajte znovu vychladiť. Postup opakuje ešte dvakrát. Nakoniec cesto znovu vyvaľkajte na rozmer asi 70 x 25 cm.
  5.  Z cesta vykrojte nožom alebo kolieskom na pizzu trojuholníky so základňou širokou asi 10 cm. Tú v strede jemne narežte a cesto zviňte od širšej strany smerom k špičke. Jemne ju pritlačte ku croissantu. Croissanty tvarujte do typického oblúka. Poukladajte ich na plech ďalej od seba špičkou nadol. Nechajte vykysnúť 30 – 60 minút takmer na dvojnásobnú veľkosť. 
  6. Nakysnuté croissanty potrite rozmiešaným vajcom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15-18 minút. Podávajte napríklad s horúcou čokoládou.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Domáci maslový croissant: Prehľadný fotopostup, ktorý zvládne každý
Ľuboš Mego