Frišká dobrota: Ťahaná štrúdľa je najrýchlejší dezert na svete (VIDEO)

10
Chuťmeter:
 
2 kusy
 
J10: Frišká dobrota

„Naučte sa správny pohyb, cesto dobre naplňte a o pätnásť minút môžete krájať,“ vyzýva Gabika Čechovičová z Jarnej. Určite si trúfnite. Našu najznámejšiu pestovateľku maku nepoznajú aj za hranicami len tak, pre nič za nič. To mi napadne hneď, ako nás pustí do svojho skladu naprataného spracovaným, nespracovaným makom.

Práve tu, v dedinke za Cíferom, sa narodila, neskôr pričuchla makovému kumštu svojich rodičov, a v dvanástich už ťahala svoju prvú štrúdľu. Vyzbrojte sa jej odvahou, čistým obrusom, dobrým makom a pustite sa do nej tiež. „Ak sa vám pretrhne, nebuďte sklamaní, ani sa nedajte odradiť. Diery zaplátajte odrezanými koncami. Alebo nie. Veď domáce koláče ľúbime preto, že nemusia byť dokonalé...“

Gabika Čechovičová

Tento rok sa jej urodilo 60 ton maku. Modrého, sivého, hnedého aj bieleho dokopy. „O polia sme sa starali takisto ako vlani, keď ho bolo len 6 ton. V tomto je mak nevyspytateľný. Ale ja ho milujem stále rovnako. Už od mojich piatich rokov, keď ma tato zobral plečkovať na pole. Celý deň som viedla koníka, ktorý mal papuľu presne tak vysoko, ako som vtedy dočiahla.“

Ťahaná štrúdľa s jablkami, hroznom a makom

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 125 g hladkej múky (plus na pomúčenie obrusu)
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml vlažnej vody
  • pol lyžičky soli
  • 4 lyžice oleja (plus na vymastenie vrecka a potieranie štrúdle)
  • igelitové vrecúško, veľký biely obrus

Na plnku:

  • 450-500 g mletého maku (modrý, biely)
  • 2-3 lyžice práškového cukru (plus na podávanie)
  • 4-5 jabĺk (nastrúhaných)
  • 2 strapce červeného hrozna

Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto dajte do misy a prstami poriadne spojte.
  2. Cesto má byť nelepivé, vláčne a nesmie ostávať na rukách ani v mise. Ak treba, pridajte doň ešte trocha hladkej múky.
  3. Vytvarujte bochník, vložte ho do naolejovaného igelitového vrecka a nechajte hodinu odpočívať.
  4. Zatiaľ urobte plnku: Mak zmiešajte s cukrom, jablká vyžmýkajte a hrozno oberte.
  5. Na stôl rozprestrite obrus a na rohoch ho jemne pomúčte. Cesto vyberte z vrecka a bez miesenia ho na obruse roztiahnite do menšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčte. Opatrne ho chyťte zospodu, pomáhajte si chrbtami dlaní, akoby ste ho hladili, a pomaly ho naťahujte. Natiahnuté cesto zachyťte o roh stola a za hrubšie konce ťahajte do zvyšných strán. Cesto bude nakoniec ovísať zo stola ako plachta.
  6. Cesto posypte osladeným makom (jednu polovicu modrým, druhú bielym) strúhanými jablkami a hroznom.
  7. Pomocou obrusu ho zviňte do dlhej štrúdle. Rozrežte ju na polovicu a konce oboch štrúdlí zľahka zatlačte.
  8. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olejom a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Štrúdľu podávajte posypanú práškovým cukrom.

VIDEO: Pravá ťahaná maková štrúdľa

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Frišká dobrota: Ťahaná štrúdľa je najrýchlejší dezert na svete (VIDEO)
Katarína Brunovská