Nugátové guličky s čučoriedkovou omáčkou: Lepšie ako od babičky

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J3: Gule plnené nugátom s čučoriedkovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 125 g polohrubej múky 
  • 125 g hrubej múky
  • 100 g jemného tvarohu
  • 50 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
  • 1 žĺtok
  • 125 ml mlieka
  • 150 g nugátu
  • 4 lyžice instantnej kávy
  • maslo na poliatie gúľ
  • najemno posekané pistácie na posypanie

Na čučoriedkovú omáčku:

  • 250 g čučoriedok (môžu byť aj kompótové)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 1 lyžička kukuričného škrobu (Gustin)

Postup:

  1. Polohrubú múku zmiešajte s hrubou. Tvaroh, maslo, soľ, citrónovú kôru a žĺtok dobre premiešajte, pridajte k múke a za postupného pridávania mlieka vypracujte cesto. Ak tvaroh obsahuje viac vody a cesto je veľmi mäkké, pridajte múku. 
  2. Cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte na hrúbku 4-5 mm, pokrájajte na štvorce asi 8 x 8 cm. Nugát rozdeľte na 4 kocky a každú vyváľajte v instantnej káve. Do stredu štvorca z cesta potom dajte kocku kávového nugátu a vytvarujte guľu. Gule vložte do vriacej vody a varte 6-8 minút. 
  3. Zatiaľ urobte omáčku: K čučoriedkam pridajte cukor, 100 ml vody a varte 2 minúty. Vo zvyšnej vode rozmiešajte kukuričný škrob, pridajte ho k čučoriedkam a minútu povarte.
  4. Horúce gule polejte maslom, posypte pistáciami a podávajte s teplou omáčkou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Nugátové guličky s čučoriedkovou omáčkou: Lepšie ako od babičky
Eva Paulovičová