Hviezda s vanilkovým krémom: Sladký dar mora

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
V: Hviezda s vanilkovým krémom

Potrebujete:

  • 300 g lístkového cesta
  • 1 lyžicu práškového cukru

Na odpaľované cesto:

  • 100 ml vody
  • 40 g masla
  • štipku soli
  • 80 g hladkej múky
  • 2 vajcia

Na vanilkový krém:

  • 400 ml mlieka
  • 1 vanilkový struk (nemusí byť)
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 200 ml smotany na šľahanie

Na dokončenie:

  • 50 g horkej čokolády (obsah tuku 50 %)

Postup:

  1. Pripravte vanilkový krém: V 100 ml mlieka rozšľahajte žĺtky a pudingový prášok. Zvyšných 300 ml mlieka nalejte do kastrólika, pridajte kryštálový, vanilínový cukor a vanilku. Priveďte do varu (vanilkový struk vyberte). Postupne za stáleho miešania prilejte mlieko s rozšľahanými žĺtkami a rozmiešaným pudingovým práškom. Asi pol minúty varte do zhustnutia. Uvarený puding nalejte do misy, zakryte potravinovou fóliou a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Pripravte odpaľované cesto: vodu osoľte, pridajte maslo a priveďte do varu. Potom nasypte múku a miešajte, kým sa cesto neodlepuje od dna hrnca. Do polovychladnutého cesta postupne vmiešajte vajcia.
  3. Na pracovnej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 milimetre a preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Podľa šablóny vykrojte hviezdu a popichajte vidličkou. Zo zvyšného rozvaľkaného cesta formičkou vykrojte hviezdičky a poukladajte na plech.
  4. Rúru vyhrejte na 200/180 °C. Na okraj veľkej hviezdy pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou nastriekajte odpaľované cesto. 
  5. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 20 minút. Prvých 10 minút pečenia rúru neotvárajte. Po 10 minútach stred hviezdy (lístkové cesto) zakryte vlhkým papierom na pečenie, aby sa mohlo dobre upiecť odpaľované cesto. Malé hviezdičky pred pečením posypte práškovým cukrom a pečte pri tej istej teplote asi 10 minút. Upečené hviezdy nechajte vychladnúť.
  6. Smotanu vyšľahajte. Vychladnutý puding prešľahajte a nakoniec doň vmiešajte šľahačku.
  7. Veľkú hviezdu ozdobte vanilkovým krémom. Na ozdobenie použite cukrárske vrecko s hladkou trubičkou.
  8. Hviezdu preložte na servírovací podnos a odložte na 15 minút do chladu. Nakoniec celú hviezdu postriekajte rozpustenou čokoládou a ozdobte malými hviezdičkami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Hviezda s vanilkovým krémom: Sladký dar mora
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská