Jablkové palacinky s lieskovými orieškami: Diétujte až od zajtra

Chuťmeter:
 
10 kusov
 
Jablkové palacinky s lieskovými orieškami

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • soľ
  • 3 vajcia
  • olej na opekanie
  • 2 jablká
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • práškový cukor na posypanie

Navyše - pre sladké palacinky:

  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

Na karamelizované oriešky:

  • 100 g lieskových orieškov
  • 100 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Pripravíme cesto: Z mlieka, múky a štipky soli vyšľaháme hladkú zmes. Postupne po jednom zašľaháme tri vajcia. Ak chceme mať sladké cesto, do zmesi navyše pridáme 1 lyžicu kryštálového cukru a balíček vanilínového cukru. Cesto necháme asi 30 minút odpočívať.
  2. V hrubostennom kastróliku roztopíme cukor a pripravíme svetlý karamel. Pridáme ošúpané lieskové oriešky. Dôkladne ich premiešame drevenou varechou, aby sa dobre obalili karamelom. Karamelovú zmes opatrne vylejeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Stuhnuté oriešky s karamelom posekáme.
  3. Jablká prekrojíme a vyrežeme z nich jadrovník. Jablká pokrájame asi na 10 tenkých plátkov, ktoré dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. V panvici rozohrejeme olej. Na dno rovnomerne nalejeme asi naberačku cesta. Do stredu ešte tekutej zmesi dáme plátok jablka. Keď sa spodná strana palacinky začne sfarbovať do zlatista a vrchná strana začína tuhnúť, palacinku opatrne obrátime a dopečieme.
  5. Rovnakým spôsobom upečieme všetky palacinky. Hotové palacinky posypeme práškovým cukrom a ozdobíme skaramelizovanými orieškami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Jablkové palacinky s lieskovými orieškami: Diétujte až od zajtra
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská