Kakaová vrstvená torta: Jednoduchá černoška medzi tortami

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Kakaová vrstvená torta

Potrebujeme:

  • 375 ml vody
  • 190 g masla
  • 50 g kakaa
  • 450 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 660 g jemného kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 180 ml cmaru
  • 1,5 lyžičku vanilkového extraktu
  • 100 g lieskovcov

Na plnku:

  • 500 g tvarohu
  • 40 g želatíny
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g černíc

Na ozdobenie:

  • 100 g masla
  • 500 g mascarpone
  • 320 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • lieskovce a černice

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C. Lieskovce nasucho opečte na panvici, nechajte vychladnúť a nasekajte. V hrnci zmiešajte vodu, maslo a kakao a zmes na miernom ohni ohrievajte, až sa všetko maslo rozpustí.
  2. V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a cukor. Pridajte kakaovú zmes a dôkladne zapracujte. Nakoniec do cesta zašľahajte vajcia, cmar a vanilkový extrakt.
  3. Cesto rozdeľte do dvoch okrúhlych tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečte 65 až 70 minút vo vyhriatej rúre. Po upečení vyberte, nechajte 10 minút odstáť vo formách, vyberte a nechajte úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  4. Želatínu namočte do studenej vody a nechajte napučať. Tvaroh prelisujte cez sitko a zmiešajte s cukrom. Pridajte rozmixované a prepasírované černice. Želatínu rozpustite a zapracujte do krému.
  5.  V mise 6 až 8 minút šľahajte zmäknuté maslo a mascarpone na hladký nadýchaný krém. Do zmesi preosejte cukor a kakao a šľahajte ďalších 6 až 8 minút.
  6. Korpusy vodorovne prekrojte na polovice. Vždy jednej plát cesta položte na servírovací podnos a potrite tretinou tvarohového krému. Na vrch a boky natrite kakaový krém. Nakoniec ozdobte lieskovcami a černicami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Kakaová vrstvená torta: Jednoduchá černoška medzi tortami
Dobroslava Brunovská
Mária Abrahámová