Makové pirohy s višňovým džemom: Už ich nemusíte pýtať od babiny

Chuťmeter:
 
20-25 kusov
 
J7: Makové pirohy s višňovým džemom

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky typu 00
  • 50 g mletého maku
  • štvrť lyžičky soli
  • 2 vajcia + 1 na potretie spojov
  • domáci višňový džem
  • maslo alebo makový olej na poliatie
  • mletý mak a práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Múku premiešajte s mletým makom a so soľou a postupne pridávajte rozmiešané vajcia. Miesením vypracujte suché, tuhšie cesto. Ak treba, pridajte vodu, prípadne mieste cesto navlhčenými rukami. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť. 
  2. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 1,5-2 mm. Vykrajujte z neho kruhy s priemerom 5 cm, plňte ich džemom a spoje potrite rozšľahaným vajcom. Pritlačte ich k sebe, aby ste z pirohov dostali vzduchové bubliny.
  3. Pirohy varte v osolenej vriacej vode 2-4 minúty, kým sa neuvaria – spoje však môžu byť „na zhryz“.
  4. Scedené pirohy prelejte roztopeným maslom alebo makovým olejom, jemne ich posypte mletým makom a cukrom. Dobrú chuť.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Makové pirohy s višňovým džemom: Už ich nemusíte pýtať od babiny
Ľuboš Mego
Spracovala: Dobroslava Brunovská