Malinovo-makový cheesecake: Ovocím nešetrite, miňte všetky mrazené zásoby

Chuťmeter:
 
12-16 kusov
 
J4: Malinovo-makový cheesecake

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 200 g maslových sušienok (rozmixovaných)
  • 45 g masla (roztopeného)
  • pol lyžičky sušenej citrónovej kôry

Na malinovú vrstvu:

  • 500 g mrazených malín
  • 3-4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu 
  • 4 plátky želatíny

Na makovú vrstvu:

  • 250 g smotanového syra
  • 250 g ricotty 
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 130 g práškového cukru
  • 65 g mletého maku
  • citrónová šťava a kôra z pol citróna 
  • 8 plátkov želatíny

Na malinové pyré:

  • 500 g mrazených malín
  • 3-4 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžičky zemiakového škrobu
  • zopár malín (čerstvých) na ozdobu

Postup:

  1. Najprv pripravte malinovú vrstvu, keďže musí tuhnúť. Do hrnca dajte rozpustiť mrazené maliny. Potom ich prepasírujte, čiže zbavte zrniečok. Pridajte cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešajte. Nechajte trochu vychladnúť a primiešajte napučanú želatínu. Formu (o niečo menšiu ako na cheesecake) vyložte potravinárskou fóliou a vylejte do nej malinovú zmes. Dajte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny.
  2. Urobte korpus: Rozmixované sušienky zmiešajte s maslom a so sušenou citrónovou kôrou. Zmes natlačte do štvorcovej formy (24 cm) vyloženej papierom na pečenie (iba dno) a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
  3. Pripravte makovú vrstvu: Zmiešajte smotanový syr, ricottu, mascarpone, 200 ml šľahačkovej smotany, cukor, mak, citrónovú šťavu aj kôru. Želatínu rozpustite v 50 ml zohriatej šľahačkovej smotany a pridajte k makovej zmesi. Dobre premiešajte.  Na upečený korpus dajte polovicu makovej vrstvy. Z chladničky vyberte stuhnutú malinovú zmes a položte ju na makovú vrstvu. Na ňu natrite zvyšok makovej zmesi, uhlaďte a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 4-5 hodín, najlepšie cez noc.
  4. Urobte malinové pyré: Maliny roztopte v hrnci, potom ich prepasírujte. Pridajte cukor aj škrob a miešajte, kým zmes nezačne hustnúť. Pyré odstavte a nechajte vychladnúť. Potom ho rovnomerne naneste na cheesecake a pred podávaním ešte ozdobte malinami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Malinovo-makový cheesecake: Ovocím nešetrite, miňte všetky mrazené zásoby
Veronika Kollárová