Mandľový koláč s karamelizovanými hruškami: Oslávte návrat z práce takto sladúčko

Chuťmeter:
 
10-12 porcií
 
J10: Mandľový koláč s karamelizovanými hruškami

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 110 g studeného masla
  • 120 g práškového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • štvrť lyžičky kypriaceho prášku

Na karamelové hrušky:

  • 4 ošúpané hrušky nakrájané na štvrtiny
  • pol hrnčeka kryštálového cukru

Na plnku:

  • 200 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • pol lyžičky mandľového extraktu
  • 300 g mletých mandlí
  • 3 lyžice hladkej múky

Postup:

  1. Pripravte cesto: V mixéri vymiešajte do penista maslo s cukrom. Pridajte zvyšné suroviny a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Prípadne pridávajte po lyžici vody. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút chladiť. Vyvaľkajte ho na veľkosť formy s priemerom 26 cm, a vyložte aj boky formy. Prevísajúce okraje odrežte a opäť vložte do chladničky na 30 minút alebo na 20 do mrazničky. Po vychladení vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10-12 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Na panvicu s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa celkom nerozpustí. Nemiešajte, stačí ak párkrát zľahka pohýbete panvicou. Hladký karamel v panvici odstavte a veľmi opatrne doň hneď vložte hrušky. Panvicu môžete teraz vrátiť na mierny oheň, hrušky obaľte v karameli. Nechajte 3 minúty prehriať, odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Pripravte plnku: Vyšľahajte maslo s cukrom do penista. Po jednom pridávajte vajcia a žĺtky, aby sa dobre spojili. Nakoniec pridajte mandľový extrakt, mleté mandle, múku a všetko premiešajte do hladka. Plnku navrstvite na predpečený korpus, navrch poukladajte hrušky tak, aby časť z nich trčala a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-40 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Mandľový koláč s karamelizovanými hruškami: Oslávte návrat z práce takto sladúčko
Veronika Kollárová