Neviete, čo s košíkom plným jabĺčok? Oblečte ich do županu

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Jablká v župane

Potrebujeme:

  • 6 stredne veľkých jabĺk
  • 2 lyžice slivkového lekváru
  • 2 lyžice nasekaných mandlí
  • 2 lyžice nahrubo nasekaných brusníc
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 400 g lístkového cesta
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Jablká ošúpte a vyrežte jadrovník tak, aby vznikla priehlbina, do ktorej potom budete môcť dať náplň.
  2. Lekvár zmiešajte s mandľami, brusnicami a so škoricou. 
  3. Jablká obaľte v trstinovom cukre a naplňte lekvárovou zmesou.
  4. Lístkové cesto vyvaľkajte približne na hrúbku 2 mm a nakrájajte ho na 1,5 cm pásiky. Každý pásik potrite rozšľahaným vajcom, aby sa prilepil. Na koniec pásika posaďte jablko a postupne ho obtočte až po vrch. Keď budete mať pásiky kratšie, jednoducho ich spojte a pokračujte v obtáčaní jabĺčka.
  5. Nakoniec celé jablko potrite vajcom, položte do pekáča tak, aby každé malo okolo seba dosť miesta, keďže cesto trochu narastie. Pekáč s jablkami prikryte alobalom a dajte piecť pri teplote 180 °C na 25 minút. Potom pekáč odokryte a pečte ďalších 20 - 25 minút dozlatista.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Neviete, čo s košíkom plným jabĺčok? Oblečte ich do županu
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská