Rýchla škola varenia: Urobte si kokosové mlieko

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Najlepší darček kokosového stromu pre gastronómiu je kokosové mlieko. Zamatová exotická chuť krémovej hmoty vás rýchlo prenesie niekam do Juhovýchodnej Ázie.

Najlepší darček kokosového stromu pre gastronómiu je kokosové mlieko. Zamatová exotická chuť krémovej hmoty vás rýchlo prenesie niekam do Juhovýchodnej Ázie.

1. Čatní

Kokosovú dužinu rozmixujte s vodou, cesnakom, koriandrom, limetovou šťavou, so soľou, s rímskou rascou a so zeleným čili.

2. Panna cotta

Pre novú chuť nahraďte časť kravského mlieka kokosovým.

VIDEO: Čo dokáže kokosový olej?

3. Kokosové čipsy

Z dužiny kokosu nakrájajte škrabkou tenké plátky a opečte ich nasucho v panvici alebo v rúre (150 °C) do chrumkava. Dochuťte škoricou, kardamómom alebo čili.

4. Smoothie

Kokosové mlieko + kokosový jogurt + med + zázvor + citrónová kôra + kurkuma + chia semienka = mňam!

5. Ryža

Ryžu s kokosovým mliekom urobte k svojmu obľúbenému karí receptu.

Potrebujeme:

  • 1-2 šalotky 
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 500 g ryže basmati
  • 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml) 
  • soľ

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci na oleji a masle opečte do sklovita nadrobno pokrájanú šalotku. Pridajte ryžu a krátko ju opečte.
  2. Kokosové mlieko zmiešajte s 2 plechovkami vody. Prilejte k ryži, nechajte zovrieť, zamiešajte a znížte teplotu.
  3. Na miernom ohni pod pokrievkou varte 15 minút, podľa potreby aj dlhšie, pravidelne premiešavajte, aby sa ryža neprichytila ku dnu hrnca. 4
  4. Skontrolujte ryžu: Mala by byť lepkavá a krémová, ale nie vodnatá a stále trochu chrumkavá. Pridajte štipku soli a premiešajte.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Rýchla škola varenia: Urobte si kokosové mlieko
Dobroslava Brunovská