Šamrole s bielkovým snehom: Aké veľké trubičky zjete?

Chuťmeter:
 
24 kusov
 
R: Šamrole s bielkovým snehom

Potrebujete:

  • 2 žĺtky na potretie cesta
  • práškový cukor na posypanie šamrolí
  • bravčovú masť na potretie formičiek

Na žĺtkové cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 4 žĺtky
  • 1 lyžicu octu
  • asi 100 ml bieleho vína (podľa veľkosti vajec)
  • štipku práškového cukru
  • štipku soli

Na maslové cesto:

  • 170 g hladkej múky + na posypanie dosky
  • 250 g masla

Na snehovú plnku:

  • 6 bielkov
  • 360 g jemného kryštálového cukru

Postup:

  1. Z hladkej múky, zo žĺtkov, z octu, vína, zo štipky soli a z cukru rukou vypracujte polotuhé žĺtkové cesto. V druhej mise vypracujte z hladkej múky a masla maslové cesto.
  2. Maslové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske. Dlaňou naň roztlačte žĺtkové cesto.
  3. Cestá na štyrikrát preložte proti sebe po dĺžke i po šírke. Nechajte 10 minút odstáť a potom ich rozvaľkajte a znova rovnako preložte. Postup zopakujte ešte tretí raz a preložené cesto zabaľte do utierky alebo do mikroténového vrecka a dajte na 12 hodín do chladničky.
  4. Z vychladeného cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske tenký plát do tvaru obdĺžnika. Dobre ho potrite rozšľahanými žĺtkami a pomocou radielka nakrájajte na 24 pásov širokých približne 2,5 cm.
  5. Kovové formičky na trubičky potrite z vonkajšej strany masťou. Na každú formičku pomocou prsta naviňte pásy cesta do tvaru špirály a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 10 minút do zlatista. Nechajte mierne vychladnúť a upečené trubičky jemne zosuňte z formičky. 6
  6. Medzitým pomocou ručného mixéra nad parou do tuha vyšľahajte bielky s cukrom. Hmotu dajte do cukrárskeho vrecka a z oboch strán naplňte trubičky. Posypte práškovým cukrom. Nešetrite plnkou, aby trubičky neostali v strede prázdne. Zo zvyšku plnky upečte pusinky.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Emma.sk