Šišky s ovocnou omáčkou: Nejesť s bielou halenkou

Chuťmeter:
 
16 porcií
 
R: Šišky s ovocnou omáčkou

Potrebujeme:

Na kysnuté cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 25 g čerstvého droždia
  • 80 ml vlažného mlieka
  • 2 vajcia
  • 150 ml hustej kyslej smotany
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
  • olej na vyprážanie
  • preosiaty práškový cukor

Na ovocnú omáčku:

  • 75 ml červeného vína
  • 75 ml pomarančovej šťavy
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 g mrazeného drobného ovocia
  • 2 lyžice ovocného likéru (čierne ríbezle, čučoriedky)

Postup:

  1. Múku preosejeme do misy. Pridáme práškový a vanilínový cukor a soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom a necháme nakysnúť. Potom pridáme vajcia, kyslú smotanu, rozpustené maslo a nastrúhanú pomarančovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a asi hodinu necháme stáť na teplom mieste.
  2. Medzitým pripravíme ovocnú omáčku: K vínu pridáme pomarančovú šťavu a cukor. Chvíľu prudko povaríme. Potom pridáme mrazené ovocie a varíme do rozvarenia. Rozvarené ovocie prepasírujeme cez sitko. Do vlažnej omáčky primiešame likér a necháme úplne vychladnúť.
  3. Vo vyššej panvici alebo v širšom hrnci rozpálime olej. Dvoma polievkovými lyžicami, ktoré vždy najprv namočíme do horúceho oleja, tvarujeme šišky. Počas vyprážania šišky obrátime. Prebytočný olej necháme odkvapkať na papierových utierkach. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre. Podávame s ovocnou omáčkou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Šišky s ovocnou omáčkou: Nejesť s bielou halenkou
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská