Škola pečenia: Naučte sa plniť buchty!

06
Chuťmeter:
 
16 buchiet
 
J3: Škola pečenia: Plnené buchty

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného plnotučného mlieka
  • pol kocky droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 štipky soli
  • štvrť lyžičky mletej vanilky
  • kôra z pol biocitróna
  • 100 ml jemného oleja
  • 1 lyžička rumu z namočených hrozienok
  • 2 žĺtky
  • olej na potretie
  • 4-5 lyžíc hustého slivkového lekváru

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
  • práškový cukor podľa chuti
  • za hrsť hrozienok namočených v rume
  • štvrť lyžičky mletej škorice
  • štvrť lyžičky vanilky
  • 1 žĺtok
  • zopár kvapiek mlieka

Postup:

  1. Z časti mlieka, droždia, štipky cukru a lyžice múky vypracujte kvások. Na tvarohovú plnku zamiešajte tvaroh s cukrom, so scedenými hrozienkami, s vanilkou, so škoricou, žĺtkom aj s mliekom, ak ju treba trochu zriediť. Zvyšnú múku preosejte a vmiešajte do nej cukor, soľ, vanilku a citrónovú kôru. Prilejte kvások, olej, rum, žĺtky a väčšinu zvyšného vlažného mlieka.
  2. Cesto riadne premieste a keď treba, pridajte trochu múky alebo mlieka, aby bolo vláčne a iba jemne lepivé. Cesto prikryte a nechajte nakysnúť, kým nezväčší svoj objem asi dvojnásobne.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru štvorca a rozkrájajte ho na rovnomerné malé štvorce 4 x 4 cm.
  4. Do stredu každého štvorca dajte asi lyžicu plnky, protiľahlé kraje štvorcov k sebe pritlačte a rukami vyformujte bochníky. Polovicu buchiet naplňte tvarohovou plnkou a zvyšok lekvárom.
  5. Bochníky naplnené plnkou ukladajte na vymastený plech tak, aby sa jemne dotýkali. Predtým buchty potrite olejom zvrchu aj zboku.
  6. Takto naukladané buchty nechajte ešte na teplom mieste 10-15 minút kysnúť. Pečte pri teplote 180 °C približne 30-35 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Škola pečenia: Naučte sa plniť buchty!
Ľuboš Mego