Slivkový koláč z kuskusu: Takto sa vám podarí pekné nadýchané cesto

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Slivkový koláč z kuskusu

Potrebujeme:

  • 1 hrnček (250 ml) celozrnného kuskusu
  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 2 štipky soli
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 vajcia
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice medu
  • 10 sliviek (môže byť aj iné ovocie)
  • zopár hoblinek masla + trochu na vymastenie zapekacej misky
  • javorový sirup + píniové oriešky na podávanie
  • škoricový cukor na posypanie (nemusí byť)

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 155 °C. V kastróliku zahrejte mlieko s vanilkovým cukrom, so štipkou soli, s mletou škoricou a klinčekmi. Mlieko by nemalo byť príliš horúce. Potom vyberte klinčeky. Do misky nasypte kuskus a zalejte ho horúcim mliekom. Kuskus priklopte a nechajte napučať.
  2. V druhej miske vyšľahajte dva žĺtky, smotanu a med. Zo zvyšných dvoch bielkov a štipky soli vyšľahajte pevný sneh. Zapekaciu misu (alebo 4 - 6 menších mištičiek) vymažte maslom. Pripravený kuskus nakyprite vidličkou a zľahka doň vmiešajte zmes smotany a bielkový sneh. Výsledné cesto má byť pekne nadýchané.
  3. Polovicu cesta rozotrite do pripravenej zapekacej misy, poukladajte naň polovicu pokrájaného ovocia a zakryte ho zvyšným cestom. Navrch poukladajte zvyšné ovocie, naň dajte pár hobliniek masla. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 40 minút do zlatista. V polovici pečenia môžete koláč posypať škoricovým cukrom. Koláč podávajte teplý alebo studený, posypaný nasucho opečenými píniovými orieškami a pokvapkaný javorovým sirupom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Slivkový koláč z kuskusu: Takto sa vám podarí pekné nadýchané cesto
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská