Karamelové perníky: Upečte ich deťom, aby vám nezmizli vianočné medovníky

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Karamelový perník

Potrebujeme:

  • 200 g práškového cukru
  • 125 g zmäknutého masla
  • 3 vajcia
  • citrónová kôra
  • mletá škorica
  • mleté perníkové korenie
  • 600 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžice medu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • ríbezľový lekvár
  • 4 lyžice rumu
  • 40 g najemno posekaných vlašských orechov
  • cukor na posypanie
  • 2 lyžice medu na pokvapkanie cesta

Postup:

  1. V panvici skaramelizujeme kryštálový cukor, zalejeme ho studenou vodou a karamel rozpustíme. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť.
  2. Práškový cukor vymiešame s maslom a citrónovou kôrou. Po jednom pridávame vajcia, zakaždým vymiešame. Po častiach prilievame vlažný karamel, pridáme tekutý med, preosiatu múku s mletou škoricou, perníkovým korením a so sódou bikarbónou.
  3. Cesto roztrieme na vymastený, múkou vysypaný hlbší a väčší plech. Povrch cesta posypeme posekanými orechmi, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia.
  4. Ríbezľový lekvár vymiešame s rumom. Vychladnuté cesto rozkrojíme na dve časti. Jednu časť potrieme ochuteným lekvárom a priložíme druhú časť cesta. Povrch cesta zaťažíme a koláč necháme aspoň 4 hodiny odstáť. Potom ho pokrájame, pokvapkáme rozpusteným medom a posypeme cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Karamelové perníky: Upečte ich deťom, aby vám nezmizli vianočné medovníky
BÁJEČNÁ ŽENA