Valašský frgáľ: Nielen tvaroh a mak, ale aj hrozienka namočené v rume

Chuťmeter:
 
4 koláče
 
J3: Valašský frgáľ

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky na kysnuté koláče
  • 80 g kryštálového cukru
  • 250 ml teplého plnotučného mlieka
  • droždie na 500 g múky (pol kocky čerstvého)
  • 2 žĺtky
  • 125 g roztopeného masla
  •  štipka soli
  • citrónová kôra z 1 citróna v biokvalite
  • vajce a mlieko na potretie
  • maslo a rum na pokvapkanie

Na makovú plnku:

  • 150-200 ml mlieka
  • 500 g mletého maku
  • 2 lyžice slivkového lekváru
  • 2 lyžice rumu • mletá vanilka a mletá škorica
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • cukor podľa potreby

Na tvarohovú plnku:

  • 1 kg tučného tvarohu
  • 4 žĺtky
  • citrónová kôra z 1 citróna v biokvalite
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • za hrsť hrozienok namočených v rume
  • cukor podľa chuti

Na hruškovú plnku:

  • 600 g sušených hrušiek alebo 1 kg čerstvých
  • 2 lyžice rumu
  • práškový cukor, mletá škorica
  • strúhanka

Na mrveničku:

  • 120 g studeného masla
  • 150 g hrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Z časti múky, cukru, mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Rúru vyhrejte na 180 °C.
  2. Zo zvyšných surovín a z vykysnutého kvásku vypracujte vláčne, mäkké cesto a nechajte ho prikryté nakysnúť.
  3. Urobte makovú plnku: Mlieko priveďte do varu a vmiešate doň mletý mak, lekvár, rum, vanilku, škoricu, kukuričný škrob a cukor. Tvarohovú plnku pripravte zmiešaním všetkých surovín. Na hruškovú plnku pomeľte sušené hrušky, pridajte rum, práškový cukor podľa chuti, škoricu a prípadne strúhanku na zahustenie. Ak máte plnku veľmi tuhú a suchú, prilejte vodu, všetko pomixujte ponorným mixérom a varením zahustite. Hruškovú plnku môžete zhotoviť aj uvarením hustého lekváru z čerstvých hrušiek, do ktorého pridáte rum, škoricu a strúhanku.
  4.  Vypracujte mrveničku: Rukami votrite maslo do múky a cukru. Pred použitím ešte nechajte stuhnúť v chladničke.
  5. Cesto rozdeľte na 4 diely, vyvaľkajte ich na kruhy s priemerom 30 cm, aby okraj bol vyšší ako zvyšok cesta. Naneste tvarohovú plnku na vonkajšiu tretinu cesta, makovú do strednej tretiny a hruškovú do stredu kruhov. Na tvarohovú plnku môžete poukladať hrozienka namočené v rume.
  6. Frgále nechajte trochu nakysnúť. Posypte ich mrveničkou, okraje potrite vajcom premiešaným s trochou mlieka a pečte v rúre zhruba 15-20 minút. Po vychladnutí ich ešte bohato pokvapkajte roztopeným maslom s rumom a môžete servírovať.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Valašský frgáľ: Nielen tvaroh a mak, ale aj hrozienka namočené v rume
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská