Veterníčková torta: Aj profesionálne cukrárky z nej odpadnú

Chuťmeter:
 
12 kusov
 
Veterníčková torta

Potrebujeme:

  • 250 g horkej čokolády
  • 400 ml šľahačkovej smotany
  • štipku soli
  • 50 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 banány
  • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Čokoládu nasekáme, 300 ml smotany zohrejeme, stiahneme z ohňa a vmiešame čokoládu. Za stáleho miešania rozpustíme, schladíme a dáme na 30 minút do chladničky. V hrnci zohrejeme 125 ml vody, štipku soli a maslo. Naraz vsypeme múku a vareškou miešame tak dlho, kým nevznikne hladké lesklé cesto, ktoré sa odlepuje od dna. Cesto preložíme do misy a hneď zašľaháme 1 vajce. Necháme 10 minút odpočinúť.
  2. Do cesta prišľaháme zvyšné vajce a cesto preložíme do zdobiaceho vrecka s väčším otvorom. Na plech vystlaný papierom na pečenie nakreslíme ceruzkou kruh s priemerom 22 cm. Papier otočíme a v špirále nastriekame cesto do vyznačeného kruhu tak, aby medzi jednotlivými pásikmi bol malý odstup. Zvyšné cesto nastriekame na plech ako malé kôpky (asi 10 ks).
  3. Pečieme 20 až 25 minút pri teplote 225 stupňov. Upečený korpus aj kôpky vyberieme a necháme vychladnúť. V mise vymiešame 100 ml smotany dotuha a postupne zašľaháme aj vanilínový cukor. Šľahačku dáme do zdobiaceho vrecka a naplníme ňou upečené, trošku prekrojené kôpky tak, aby vznikli malé veterníčky.
  4. Schladenú čokoládovú smotanu šľaháme asi minútu a potom natrieme na upečený korpus. Cukor a lyžičku vody zohrejeme na svetlý karamel a pridáme ešte 2 lyžice vody. Banány olúpeme a nakrájame na šikmé kolieska. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a s naplnenými veterníčkami ich poukladáme na tortu. Na záver tortu pokvapkáme karamelom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Veterníčková torta: Aj profesionálne cukrárky z nej odpadnú
pm