Vianočkový veniec: Už mu chýba iba maslo a med

Chuťmeter:
 
Pre celú rodinu
 
S: Vianočkový veniec

Potrebujeme:

  • 130 g práškového cukru
  • 600 g hladkej múky
  • 42 g droždia
  • štipka soli
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 125 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 20 g hrozienok
  • 20 g sušených brusníc
  • rum
  • 1 vajce na potretie
  • 2 lyžice mandľových lupienkov

Postup:

  1. Hrozienka s brusnicami namočíme na 40 minút do rumu. Z droždia, zo 100 mililitrov vlažného mlieka, z 20 gramov práškového cukru a zo štipky soli pripravíme kvások. Preosiatu múku, nakysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko s práškovým cukrom, vanilkový cukor a žĺtky spolu vypracujeme na vláčne cesto.
  2. Na teplom mieste necháme 40 minút kysnúť. Po vykysnutí cesto znova prehnetieme, pridáme scedené hrozienka s brusnicami a necháme ďalších 40 minút kysnúť. Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozdelíme na 9 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme rovnako dlhé pásy. Okrúhlu formu na veniec vymastíme.
  3. Zo štyroch pásov spletieme spodnú časť venca, uložíme do formy a konce cesta spojíme. Stred cesta vo forme ľahko stlačíme, potrieme rozšľahaným vajcom. Potom spolu spletieme tri pásy, ktoré položíme na spodnú časť vo forme.
  4. Stred cesta vo forme znova ľahko stlačíme, potrieme rozšľahaným vajcom a nakoniec na povrch položíme spletené dva pásy. Povrch potrieme vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a jednotlivé vrstvy cesta spojíme drevenými špajdľami.
  5. Necháme vo forme 15 minút postáť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia 40 až 60 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Vianočkový veniec: Už mu chýba iba maslo a med
Blanka Nemčeková