Čo dnes kuchtiť? Cuketová bábovka s korením je super voľba

Chuťmeter:
 
10-12 porcií
 
J7: Cuketová bábovka s korením

Potrebujeme:

  • 500 cukety
  • 330 hladkej múky
  • 180 g rozpusteného masla (plus na vymastenie formy)
  • 130 g trstinového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  •  pol lyžičky citrónovej kôry (nastrúhanej)
  • 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžičky mletej škorice
  • pol lyžičky mletého anízu
  • štipka drveného kardamómu
  • štipka soli
  • hrubá múka na vysypanie formy a práškový cukor na posypanie

Na kandizovanú cuketu:

  • 1 cuketa
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Cuketu nastrúhajte nahrubo a vyžmýkajte z nej tekutinu. V miske zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, všetko korenie a štipku soli. Vo väčšej mise zmiešajte vajce, rozpustené maslo, citrónovú kôru aj šťavu a vyžmýkanú cuketu. Nakoniec pridajte sypké suroviny.
  2. Cesto vylejte do vymastenej formy vysypanej múkou (20 cm) a pečte pri 180 °C asi hodinu. Urobte test špajdľou.
  3. Zatiaľ pripravte kandizovanú cuketu: Nakrájajte ju na tenké plátky – najlepšie mandolínou. V kastróle zmiešajte vodu s cukrom a za stáleho miešania priveďte do varu. Keď sa cukor rozpustí, vsypte cuketu a na miernom ohni varte 20-30 minút. Potom plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte vyschnúť.
  4. Vychladnutú bábovku podávajte posypanú cukrom a ozdobenú kandizovanou cuketou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo