10 rád, ako si vybrať kvalitné hovädzie mäso: Buďte podkutí správnymi informáciami

11.02.2019
04
 

Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia, ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia.

Kvalita mäsa

Kvalita mäsa je daná už od narodenia zvieraťa. Mäso, ktoré sa dostane až k vám má za sebou dlhú cestu. Je veľmi dôležité, ako je chované, ako bolo zabité, zreje a je spracované. Na základe toho sa určuje jeho chuť a tiež, či je označené, ako bio produkt.

Už pri narodení zvieraťa sa určuje, na čo bude použité. Či bude určené na zabitie, do chovu, na ďalšiu reprodukciu, alebo bude slúžiť na mlieko. Medzi rozhodujúce faktory, ktoré potom ovplyvňujú kvalitu mäsa patrí aj druh plemena, pohlavie, vek, hmotnosť a strava.

Zrenie mäsa

Úplne čerstvé mäso, len pár dní po zabití, by sa nemalo dostať hneď k použitiu, ani do predajní. Malo by zrieť aspoň 48 až 60 hodín v chlade. Až potom je vhodné na predaj ako čerstvé mäso vhodné na konzumáciu.

Ako vybrať kvalitné mäso

  • Vedieť presne, na čo chcete mäso použiť a podľa toho vybrať vhodný typ mäsa.
  • Poznať jednotlivé časti mäsa.
  • Typickou farbou kvalitného čerstvého mäsa je jasnočervená.
  • Farba čerstvého mäsa by nemala mať sivý odtieň, obschnuté okraje a ani slizký povlak.
  • Vôňa mäsa by mala byť príjemná, mierne sladká. Určite pozor na kyslú arómu, signalizuje prítomnosť hnilobných baktérií.
  • Radšej nekupujte marinované mäso. Je tam väčšie riziko, že môžu byť zakryté neželané vlastnosti mäsa.
  • Po kúpe mäso skladujte v chladničke pri teplote 2 až 4 ° C, alebo ho zamrazte pri teplote - 18 °C.
  • Mäsa z býkov je kvalitnejšie, ako mäso z kráv. Mäso z mäsových plemien je kvalitnejšie, ako mäso z mliekových plemien.
  • Vyberajte mäso z mladých býkov mladších ako 2 roky. Má jasnočervenú farbu a je prerastené bielym tukom. Mäso zo starších zvierat má silné tmavočervené sfarbenie a je prerastené nažltlým tukom. 

  • Kupujte v obchode, ktorý poznáte.
  • Informujte sa o pôvode mäsa a všímajte si hygienické pomery v predajni.
  • Všímajte si informácie na označení mäsa v balení - kde bolo zviera chované, zabité a spracované.
  • Vyberajte dostatočne vyzreté mäso. Zistíte to jednoduchým testom. Otlačte prst v mäse na priereze. Ak ostane po odtlačku jamka, mäso je dostatočne vyzreté. Do nevyzretého mäsa prst neotlačíte.
  • Všímajte si kvalitu opracovania mäsa.
  • Uprednostnite kúpu slovenského mäsa
Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
10 rád, ako si vybrať kvalitné hovädzie mäso: Buďte podkutí správnymi informáciami
BN