3 fantastické jahodové koláče: Oblížete si všetky prsty! (RECEPTY)

12.06.2019
05
 

Košík s voňavým úlovkom doma dobre ukryte alebo sa ihneď pustite do pečenia. Keď vaši hladoši okoštujú z úžasných dobrôt našej cukrárky Veroniky Kollárovej, všetko vám to prepáčia. Ručíme vám za to!

JAHODOVÁ CHARLOTTA

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete

Na korpusy:

  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 60 ml vody
  • 1 lyžička mletej vanilky
  • 110 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • jahodový džem

Na vanilkový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 140 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 g jemného tvarohu
  • 8 plátkov želatíny

Na jahodové pyré:

  • 250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
  • cukor podľa chuti

Postup:

  1. Najprv urobte vanilkový krém: Zmiešajte žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom. Mlieko zohrejte tak, aby nevrelo. Potom ho pomaly za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi a prelejte naspäť do hrnca. Zohrievajte až do zhustnutia. Zakryte potravinárskou fóliou, aby sa na vrchu nevytvorila kožka. Keď zmes vychladne na asi 50 °C, vmiešajte do nej želatínu. Dobre premiešajte, prikryte a nechajte celkom vychladnúť. Potom prešľahajte. Tvaroh so smotanou vyšľahajte a pridajte do žĺtkovej zmesi. Vanilkový krém rozdeľte na dve časti: Do dvoch tretín vmiešajte nakrájané jahody, zvyšnú nechajte bez nich.
  2. Upečte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vodu, vanilku a jemne premiešajte. V druhej mise zmiešajte všetky sypké suroviny a z bielkov vyšľahajte sneh. Jemne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi. Tretinu hmoty vylejte do tortovej formy (s priemerom 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a zvyšok rovnomerne rozotrite na veľký plech, takisto vystlaný papierom na pečenie. Oba korpusy pečte na 170 °C asi 15 minút.
  3. Upečený korpus z plechu nechajte 5 minút chladnúť, potom ho zrolujte do rolády po dlhšej strane. Nechajte vychladnúť. Korpus opatrne rozviňte, natrite jemnou vrstvou jahodového džemu a tretinou vanilkového krému bez jahôd. Opäť zrolujte a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Vychladnutú roládu nakrájajte približne na 1 cm hrubé roládky.
  4. Misu polkruhového tvaru vyložte potravinárskou fóliou, aby pretŕčala aspoň 10 cm cez okraj. Celé dno pokryte čo najtesnejšie malými roládkami. Opatrne na ne vylejte krém s nakrájanými jahodami, prikryte okrúhlym korpusom, jemne pritlačte a zakryte pretŕčajúcou fóliou. Dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc.
  5. Z torty odstráňte fóliu a navrch misy položte podnos. Misu otočte aj s podnosom pritlačeným na dno. Misu s fóliou dajte dole a tortu ozdobte jahodami. Môžete podávať.

JAHODOVÁ GALETKA S KOKOSOVÝMI LUPIENKAMI

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce na potretie
  • trstinový cukor na posypanie

Na náplň:

  • 2-3 lyžice jahodového džemu
  • 200-250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
  • za hrsť kokosových lupienkov

Postup:

  1. Pripravte cesto: Do robota s nožmi dajte múku, cukor, soľ, maslo a niekoľkými pulzmi urobte mrveničku. Pridajte žĺtok a opäť premixujte, aby sa všetko spojilo. Z cesta urobte placku, zakryte ju fóliou a dajte aspoň na hodinu chladiť. Potom ju rozvaľkajte na kruh s priemerom 20 cm.
  2. Na spodok cesta natrite jahodový džem, pokryte ho nakrájanými jahodami a posypte kokosovými lupienkami. Okraje zahnite dohora a potrite ich rozšľahaným vajcom. Nakoniec a posypte trstinovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-35 minút.
  3. Po upečení nechajte galetku 30 minút chladnúť. Potom ju ozdobte čerstvými jahodami a podávajte.

ČOKOLÁDOVO-JAHODOVÝ PENOVÝ DEZERT

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 85 g čokolády (54 %)
  • 100 g masla
  • 3 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 bielky

Na jahodovú penu:

  • 225 g tmavej čokolády (54 %)
  • 55 g bielej čokolády
  • 3 bielky
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 250 g jahôd (nakrájaných, rozmixovaných a prepasírovaných na pyré) + 15-20 pekných jahôd na ozdobu

Na ganáš:

  • 175 ml smotany na šľahanie
  • 20 g masla
  • 1 a pol lyžice práškového cukru
  • 125 g čokolády (54 %)

Postup:

  1. Upečte korpus: Nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte vychladnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a z bielkov vyšľahajte sneh. Do žĺtkovej peny pomaly zamiešajte čokoládu a potom veľmi opatrne aj sneh. Cesto nalejte do formy (s priemerom 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 25-30 minút. Pre istotu urobte test špajdľou. Vychladnutý korpus prerežte na polovicu, aby ste dostali dva okrúhle korpusy.
  2. Pripravte jahodovú penu: Nad parou rozpustite tmavú a bielu čokoládu, pridajte jahodové pyré. Nechajte schladiť. Bielky vyšľahajte s cukrom do tuhšieho snehu, vyšľahajte aj smotanu. Do čokoládovej zmesi opatrne zamiešajte štvrtinu snehu, celú vyšľahanú šľahačku a nakoniec zvyšný sneh.
  3. Do formy, ktorú ste použili na pečenie, dajte jeden korpus. Naň poukladajte pekné kúsky jahôd a pomaly ich zalejte čokoládovou penou. Takto dajte do chladničky aspoň na 4-5 hodín, najlepšie však cez noc.
  4. Urobte ganáš: Smotanu s maslom a cukrom zohrejte tesne pod bod varu. Čokoládu nalámte a zalejte ju horúcou smotanovou zmesou. Miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Keď ganáš trochu vychladne, polejte ňou dezert a dajte ho opäť zachladiť.

JAHODOVO-TVAROHOVÝ REZ Z PRACLÍKOV

20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 250 g slaných praclíkov (rozmixovaných)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 3 lyžice práškového cukru
  • Na tvarohová náplň:
  • 450 g jemného tvarohu
  • 350 ml smotany na šľahanie
  • 120 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • Na jahodové želé:
  •  ml jahodového sirupu
  • 1 a pol balíčka tortovej želatíny
  • 50 ml vody
  • 500 g jahôd (nakrájaných)

Postup:

  1. Formu (s priemerom 24 cm) vyložte papierom na pečenie a rúru rozohrejte na 180 °C. V mise zmiešajte rozmixované praclíky s cukrom a roztopeným maslom. Zmes vysypte do formy, dobre utlačte a dajte piecť na 10 minút.
  2. Pripravte náplň: Tvaroh vyšľahajte so smotanou, s cukrom a citrónovou kôrou. Hmotu natrite na vychladnutý korpus a dajte chladiť.
  3. Do hrnca dajte zohriať jahodový sirup. V menšej miske rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do zohriateho sirupu. Nechajte 2-3 minúty prevrieť a odstavte. Nechajte trochu vychladnúť a zatiaľ rozložte na vychladený koláč nakrájané jahody. Vylejte na ne želé, nechajte opäť stuhnúť, rozkrájajte a môžete podávať.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
3 fantastické jahodové koláče: Oblížete si všetky prsty! (RECEPTY)
kab