3 najlepšie knihy o kváskovaní: S nimi napečiete úžasný chlieb aj sladkosti!

24.06.2019
08
 

Pečiete doma kváskový chlieb? Ak nie, začnite teraz a pozvite aj svoje kamošky! Rozohrejte rúru, oblečte zástery a zamieste spolu na to najlepšie pečivo na svete.

Je veľmi zdravý!

Kým klasický chlieb kysne z umelých kvasníc, „nafukovadiel“ a éčok (napríklad obyčajný biely rožok obsahuje až 30 surovín!), kváskový si vystačí z vody, múky a zo soli. Navyše, pri zdravom mliečnom kvasení sa uvoľňujú dobré baktérie, ktoré štiepia ťažko stráviteľný lepok na nižšie cukry a zároveň majú antibiotické účinky. Ak ho budete jesť pravidelne, upraví sa vám trávenie aj problematická pokožka.

Aj sladké

Z kvásku napečiete skvelé kysnuté koláče, po ktorých nebudú bolieť bruchá, a zarobíte na ultra ľahučké lievance. Expertka na kváskovanie Lenka Mančíková nedá dopustiť na svoje kváskové makovky či škoricové uzlíky, a kvások pridáva napríklad aj do polievky – dodá jej úžasnú chuť a hustotu. No a jej kniha Kvások sa predáva ako teplé rožky. Odporúčame! 

Porovnajte

Inšpirovať sa rovnako šikovnou susedkou nie je nikdy na škodu. Čo poviete? Tak vyskúšajte chlieb, dalamánky, žemle, buchty, pizzu aj sladkosti od českej autorky Ivy Trhoňovej a dajte nám vedieť, či sa podarili. My do nich ideme tiež!

Keď sa spoja sily

... vznikne knižka Kváskovanie, na ktorej spolupracovali československé profikváskovačky a pekárky. Spísali svoje naj recepty a osvedčené rady a mysleli pri tom tiež na celiatikov a iných „netolerantných“. Takisto chválime!

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
3 najlepšie knihy o kváskovaní: S nimi napečiete úžasný chlieb aj sladkosti!
kab