3x šibačkové dobroty pre vyznávačov slaných pochúťok: Skvelé a rýchle recepty

14.04.2019
13
 

DIABOLSKÉ VAJCIA S ÚDENÝM LOSOSOM

 

Potrebujete:

  • 100 g rozmrazeného údeného lososa
  • 7 veľkých, natvrdo uvarených vajec
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 1 polievkovú lyžicu dijonskej horčice
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 polievkovú lyžicu nasekanej šalotky
  • mleté čierne korenie
  • kôpor na ozdobu
  • kysličku (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu

Postup:

  • Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtky a vložte ich do misky. V druhej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
  • K žĺtkom pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká. Lososa nakrájajte na tenké plátky.
  • Vajcia naplňte a ozdobte plátkami lososa. Hotové posypte kôprom, kysličkou alebo inými jedlými kvetmi.

KOLÁČIKY S ÚDENÝM MÄSOM

Potrebujete:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc oleja
  • 125 g acidofilného mlieka
  • 125 ml mlieka
  • 10 g droždia
  • 1 lyžičku soli
  • 1/2 lyžičky cukru do kvásku

                                                                                                                                                                         

 NA PLNKU:

  • 300 g údeného mäsa
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 130 g tvrdého syra
  • soľ, mleté čierne korenie

                                                                                                                                                                                                                     

 NA POTRETIE:

  • 1 vajce
  • rozpustené maslo

POSTUP:                                                                                                                                                                      

  • Do mierne zohriateho mlieka pridajte pomrvené droždie, štipku soli, cukor a nechajte vykysnúť kvások. Do misy dajte preosiatu múku, nakysnutý kvások, olej, vajce, acidofilné mlieko, soľ a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho na teplom mieste nakysnúť.
  • Vykysnuté cesto  rozdeľte na dve časti. Každú časť cesta rozvaľkajte do okrúhleho tvaru a pomocou formičky s priemerom 5 cm vykrojte kolieska.
  • Pripravte plnku: Údené mäso najemno pomeľte s cibuľou a cesnakom. Podľa chuti pridajte mleté čierne korenie, osoľte, prisypte nastrúhaný syr a premiešajte.        Každé koliesko potrite plnkou,  koliesko preložte napoly a konce polkruhu spojte. Ukladajte do menších, vymastených zapekacích okrúhlych formičiek  tesne vedľa seba.
  • Povrch cesta vo forme potrite rozšľahaným vajcom, dajte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečte asi 40 minút. 4. Upečené koláče potrite rozpusteným maslom, prikryte a nechajte 15 minút odstáť.                                                                                                                                                                                 

TORTA Z ÚDENÉHO MÄSA

Potrebujete:

Na cesto:

  • 190 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • soľ                                                                                         

NA PLNKU:

  • 300 g uvareného údeného mäsa
  • 4 vajcia
  • 80 g údeného syra
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 cibuľu
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice strúhanky
  • 2 lyžice petržlenovej vňate

                                                                                                                                                                   

NA OZDOBENIE:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • 200 g uvarenej miešanej zeleniny
  • želatínu

POSTUP:

  • Z múky, soli, vajca a masla pripravte cesto a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske. Tortovú formu s priemerom 22 cm vymastite a vysypte múkou. Cestom vyložte dno i boky formy.
  • Pripravte plnku: Údené mäso pokrájajte na menšie kúsky. Vajcia rozšľahajte, pridajte kyslú smotanu, osoľte  a okoreňte. V panvici na oleji orestujte nakrájanú cibuľu. Po vychladnutí ju spolu s údeným mäsom pridajte k vajciam. Prisypte strúhaný syr, najemno nasekanú petržlenovú vňať a preosiatu strúhanku.
  • Plnku dajte na cesto, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C upečte. Po vychladnutí na povrch torty rozložte rozpolené vajcia, zeleninu, polejte pár lyžicami pripravenej želatíny a nechajte stuhnúť. Pokrájajte a dozdobte šalátom.                                                                                                                                                           
Autor: BN
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
3x šibačkové dobroty pre vyznávačov slaných pochúťok: Skvelé a rýchle recepty
BN