5 super rýchlych chuťoviek so zelenou špargľou

10.01.2019
04
 

Priniesli ste si z trhu zelenú špargľu a rozmýšľate čo teraz narýchlo s ňou? Super chutná večera môže byť do 20 minút na stole!

Krehké špargľové košíčky

Zelenú špargľu očistite, umyte a v mierne osolenej a osladenej vode varte 4 minúty. Sceďte a schlaďte v studenej vode. Plát lístkového cesta rozkrájajte na väčšie štvorce alebo vykrojte kolieska. Cestom vysteľte menšie zapekacie mištičky, vložte niekoľko kúskov nakrájanej špargle, do stredu rozbite vajce, posypte strúhanou mozzarellou, soľou a mletým čiernym korením. Zapekajte asi 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

Grilovaná špargľa so strateným vajcom

Očistenú, umytú a osušenú špargľu opekáme asi 5 minút na grile alebo na grilovacej panvici. Medzitým do vriacej octovej vody vhoďte rozbité vajce a varte kým zrazený bielok neobalí žĺtkovú časť. Ugrilovanú špargľu uložte na tanier, posoľte čiernou soľou a okoreňte čerstvým mletým korením. Dierovanou naberačkou opatrne vyberte vajce, položte ho na špargľu, osoľte, okoreňte a posypte na plátky nastrúhaným parmezánom.

Šunkovo - špargľové balíčky

Zelenú špargľu očistite, umyte a v mierne osolenej a osladenej vode varte 4 minúty. Sceďte a schlaďte v studenej vode. Viazaničky osušenej zelenej špargle obviažte plátkami prosciutta (sušenej šunky) a v zapekacej mise potretej olejom, v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 10 minút. Pred podávaním môžete na tanieri posypať strúhaným syrom.

Špargľová omeleta

Zelenú špargľu očistite, umyte a v mierne osolenej a osladenej vode varte 4 minúty. Sceďte a schlaďte v studenej vode. Vajcia rozšľahajte s trochou smotany, štipkou strúhaného muškátového orieška, soľou a mletým korením. pridajte na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Uvarenú špargľu vložte do panvice na rozohriaty olej, chvíľu opekajte a potom vlejte rozšľahané vajcia. Na miernom ohni opekajte kým vajcová zmes nebude tuhá a ružovkastá.

Zelená špargľa s omáčkou Vinaigrette

V miske metličkou vyšľahajte 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžičku jemného kryštálového cukru, 3 lyžice vínneho octu, pol lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžicu dijonskej horčice, trocha soli a mletého čierneho korenia. Primiešajte nadrobno nakrájanú menšiu bielu cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a na drobno nasekané 2 vajcia uvarené na tvrdo. Omáčku servírujte v miske k uvarenej zelenej špargli posypanej nastrúhaným parmezánom.

 

Foto Profimedia.sk

Autor: mab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
5 super rýchlych chuťoviek so zelenou špargľou
mab