7 vecí, ktoré by ste nemali robiť s kuchynskými nožmi: Nech vám dlho slúžia!

05.11.2018
07
 

V kuchyni pri varení sú nože nepostrádateľné. Zainvestovali ste a kúpili si aj drahšie kvalitnejšie nože? Tak tu je zopár rád, ako sa o ne starať a čo rozhodne nerobiť, aby ste sa nezranili a aby vám nože slúžili veľa rokov.

  •  Nikdy ich neumývajte v umývačke riadu. Horúca voda ich môže skrútiť a aj poškodiť kov. Okrem toho pri nesprávnom uložení v umývačke sa ľahko poraníte. Nože umývajte ručne pritlačením špongie k tupej strane.

  • Nikdy nenechávajte nôž v umývadle. Jednak ho môžete prekryť inými vecami, schová sa od vodou a to je nebezpečné. Okrem toho môže začať hrdzavieť.
  • Nikdy nevkladajte do zásuvky vlhké nože. Vždy ich dobre utrite, aby nezačali hrdzavieť. Chránite ich aj proti vzniku prípadných plesní.

  • Nikdy nepoužívajte tupé nože. Tupý nôž znamená nebezpečný nôž. Pri krájaní vyvíjate väčšiu silu a pri malom pošmyknutí sa môžete veľmi pozerať.

  • Nikdy nesekajte bylinky pohybom hore – dole: je to nebezpečné pre vaše prsty a čepeli noža to uberá na ostrosti. Natrénujte si profesionálny jemný hojdajúci pohyb pri krájaní, je to jednoduché.

  • Nikdy sa nepokúšajte zachytiť padajúci nôž. Je to prirodzený inštink, ktorý je nebezpečný. Radšej  nechajte nôž dopadnúť na zem a potom ho ošetriť a nabrúsiť.  
  •  Nikdy nepoužívajte nabrúsený nôž hneď po nabrúsení. Na hrane vždy ostanú mikroskopické kúsky kovu, ktoré sa môžu dostať do jedla. Po nabrúsení nôž umyte alebo utrite.
Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
7 vecí, ktoré by ste nemali robiť s kuchynskými nožmi: Nech vám dlho slúžia!
BN