Báječné lečo a iné skvelé "lečovinky": Naše recepty budete variť stále znova

15.07.2019
14
 

Lečo je geniálne letné jedlo. Pre mäsožravcov i vegetariánov, podľa toho, či si tam pridáte klobásku alebo nie, pre tých čo chcú mať rýchlo niečo teplé na stole a hlavne, keď ho raz budete robiť, nielenže z neho môžete pripraviť kopec iných jedál, ale zavarte si ho aj do zásoby. Voňavé letné papriky a paradajky nikdy neomrzia.

Zdroj foto: Dobré jedlo, Instagram

Lečo z rúry

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

  • 1 cibuľa
  • 1 klobása
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 biele papriky
  • 3 veľké paradajky
  • 4 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • masť
  1. Na väčšej panvici rozhorúčte masť. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Pridajte do masti a opekajte dosklovita. Klobásu nakrájajte na kolieska a pridajte k cibuli. Krátko opekajte. Papriku a rajčiny očistite. Papriku nakrájajte na rezance a paradajky na kocky. Pridajte ku klobáse. Osoľte, okoreňte a duste asi 10 minút. Podľa potreby podlievajte vodou.
  2. Pripravte zapekacie misky. Do každej naneste časť leča, v strede spravte jamku a rozklepnite do nej vajce. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte, kým bielky nezbelejú. Posypte korením a podávajte.

HOVÄDZIA ROŠTENKA S LEČOM

2 porcie, 100 minút

Suroviny

  • 250 g hovädzej roštenky
  • 100 g cibule
  • 1 pohár leča
  •  3 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mäsový vývar
  • mletá sladká červená paprika
  • olej
  1. Hovädziu roštenku pokrájanú na plátky osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Očistenú cibuľu nakrájanú na menšie kúsky orestujeme na oleji. Pridáme plátky mäsa, a spolu opečieme. Poprášime mletou sladkou červenou paprikou, podlejeme vývarom a pod pokrievkou dusíme.
  2. Asi po hodine dusenia pridáme sterilizované lečo aj so šťavou , pokrájané plátky cesnaku, nadrobno pokrájanú chilli papriku a spolu dodusíme. Na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou a premiešame. Podávame s uvarenými cestovinami.  

HOVÄDZIE S LEČOM A HRÁŠKOM

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT

Suroviny

  • 650 g hovädzieho mäsa vcelku
  • 40 g údenej slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • sušený majorán
  • ligurček
  • 1 menší pohár sterilizovaného leča
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 150 g hrášku
  • hovädzí vývar
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • olej
  • tarhoňa
  1. Hovädzie mäso vcelku prešpikujeme kúskami slaniny, osolíme a prudko opečieme v panvici na oleji. Opečené mäso dáme do zapekacej misy, podlejeme výpekom, vývarom, prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme asi 40 minút.
  2. Mäso vyberieme, pokrájame na plátky, šťavu precedíme cez sitko a odložíme. Nakrájanú cibuľu speníme v širšom hrnci na oleji. Poprášime hladkou múkou, mletou paprikou, opečieme , zalejeme odloženou šťavou a dohladka vymiešame
  3. Pridáme scedené lečo, paradajkový pretlak, plátky mäsa a spolu povaríme. Neskôr pridáme do hrnca hrášok a pár minút povaríme. Dochutíme majoránom a nasekaným ligurčekom. Podávame s tarhoňou.

KURACIE STEHNÁ SO ZEMIAKMI A LEČOM

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT

Suroviny

  • 8 kuracích stehien
  • malé lečo
  • 1 kg zemiakov

Na marinádu:

  • olej
  • sójová omáčka
  • mletá červená paprika
  • rasca
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • roztlačený cesnak
  • nastrúhaný čerstvý zázvor
  1. Kuracie stehná uložíme do marinády deň vopred. Na plech potretý olejom nakrájame na štvrtiny zemiaky a osolíme.
  2. Na ne poukladáme kuracie stehná, zalejeme lečom, podlejeme vodou a pečieme do chrumkava.
Autor: dob
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Báječné lečo a iné skvelé "lečovinky": Naše recepty budete variť stále znova
dob