Bielený cesnak z Číny: Chémia zastaví jeho klíčenie, no ako škodí človeku?

06.02.2019
 

Viac ako 80% cesnaku, ktorý konzumujeme pochádza z Číny. Avšak vo väčšine prípadov, napriek tomu, že je považovaný za organický, nemusí byť vždy dôveryhodný. Aj keď je označený ako ekologický a bio, tu je niekoľko rád a tipov, ktoré by ste mali sledovať a dávať si na ne pozor:

Cesnak z Číny je bielený. To znamená, že sa nastrieka chemickými látkami, aby sa zastavilo jeho klíčenie. Tieto chemikálie okrem toho, že cesnak bielia, zabíjajú hmyz. Tento čínsky cesnak môže byť plný rôznych plynov a nebezpečných, toxických látok ako je metylbromid.

Vysoká expozícia môže spôsobiť poškodenie centrálneho nervového systému a dýchacieho systému a môže dokonca aj smrť. V OSN správe sa uvádza, že metylbromid je 60-krát škodlivejší ako chlór. Tento cesnak býva tiež znečistený olovom, siričitanmi a ďalšími zlúčeninami, ktoré sú nebezpečné. Cesnak z Číny je tiež ošetrovaný inhibítormi rastu, aby mohol byť vystavený v priebehu skladovania aj nízkym teplotám.

Takéto nešetrné zaobchádzanie môže spôsobiť, že nebude obsahovať toľko užitočných látok, ako je alicín. Alicín je zložka, ktorá sa nachádza v cesnaku, a je zodpovedná za jeho mnoho úžasných zdravotných výhod. Slovenský cesnak má lepšiu, sýtejšiu chuť, je väčší, váži viac ako cesnak z dovozu a obsahuje oveľa viac prírodných zložiek.

Foto. Health.com

Autor: bb
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Bielený cesnak z Číny: Chémia zastaví jeho klíčenie, no ako škodí človeku?
bb