Doboška na víkend: Tortu cukrárky Veroniky Bušovej upečiete na jednotku! (RECEPT)

16.02.2020
12
 

Veronika, šikovná cukrárka Lidla, pre nás upiekla klasiku – dobošku, ale ako famóznu tortu! Poďte do nej, neobanujete. Čitateľky Dobrého jedla to zvládli na jednotku. Inšpirujte sa aj nimi v našej galérii.

DOBOŠOVÁ TORTA
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

NA KORPUS:

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany (18-percentnej)
  • 200 g hladkej múky

NA KRÉM:

  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml vody
  • 300 g masla
  • 300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)
  • 50 g holandského kakaa

NA SIRUP:

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 ml rumu

NA KARAMEL:

  • 100 g kryštálového cukru

olej na potretie noža

Postup:

  1. Pripravte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny a bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte kyslú smotanu. Potom jemne vmiešajte sneh z bielkov a preosiatu múku.
  2. Pripravené cesto preneste do cukrárskeho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie, na ktorý ešte predtým zo spodnej strany predkreslite kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplňte cestom predkreslené kruhy.
  3. Korpusy upečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečte 8 korpusov a nechajte ich vychladnúť.
  4. Pripravte krém: Žĺtky s vajcom začnite šľahať v mixéri. Cukor s vodou dajte variť do hrnca. Keď voda zovrie a cukor sa roztopí, zmes začne hustnúť. Stiahnite ju z ohňa tesne pred tým, ako sa začne tvoriť karamel, a opatrne ju nalejte k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľahajte ďalej, kým nezískate hustú a svetlú penu.
  5. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridajte maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešajte hladký krém.
  6. Jeden plát cesta a trochu krému odložte na záverečné zdobenie. Ostatné vychladnuté pláty potrite sirupom, ktorý ste získali zvarením cukru s vodou a rumom, natrite na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladajte na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrite krémom a dajte ju zachladiť.
  7. Cukor nechajte na panvici skaramelizovať a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Položte na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkajte. Potom korpus rozkrojte na 6 trojuholníkov nožom potretým olejom, aby sa naň karamel nelepil.
  8. Na stuhnutú tortu nastriekajte pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložte na ne karamelové trojuholníky. Dobrú chuť!

VERONIKA BUŠOVÁ

cukrárka, www.kuchynalidla.sk

Je síce právnička, ale má dušu cukrárky. Za svojím sladkým snom šla kedysi až do New Yorku, aby sa od najlepších cukrárskych majstrov podučila remeslu. A keďže sny sa plnia, Veronika svoje hoby povýšila na profi úroveň, pečie odušu a už takmer rok je cukrárkou Lidla.

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Doboška na víkend: Tortu cukrárky Veroniky Bušovej upečiete na jednotku! (RECEPT)
kab