Cícer do kávy: Vypili by ste to?

11.07.2018
 

Predstavte si, že v niektorých prímorských krajinách nie je na zahodenie, ak sa vám k zrnkám kávy vysype aj trošku cíceru praženého alebo pomletého. Semená cícera obsahujú výnimočne veľa bielkovín a vlákniny.

Ak sa radi orientujete na zdravú výživu a potravu rastlinného pôvodu, potom sa spoľahnite na túto strukovinu. Ak milujete sóju, hrach, potom je cícer ich najlepší kamarát. Názov tejto strukoviny znie možno exoticky, ide o grécke slovo kikus, ktoré v preklade znamená silu a moc. Na Slovensku je cícer známy pod rôznymi menami. Najpoužívanejšími sú slovenec, bagovka a čičer.

Strukoviny tvoria základ našej výživy, pozitívom je ich nutričná hodnota a koncentrácia aminokyselín. Tieto látky majú protirakovinové účinky. Pozitívne vplývajú na tuky v tele, znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Cícer neobsahuje lepok, čo ocenia ľudia trpiaci celiakiou.

Foto: Profimedia

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Cícer do kávy: Vypili by ste to?
bb