Dá sa predávkovať citrónom? Aké sú príznaky?

08.09.2018
 

Kyselina citrónová sa nachádza v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Vysoké koncentrácie nájdeme hlavne v citrónoch a limetkách. Používa sa aj ako prírodný konzervant, dodáva kyslú chuť potravinám a nealkoholickým nápojom. Kyselinu kúpime aj vo forme, ktorú poznajú všetci ako známu citrónku. Nachádza sa aj v preháňadlách a v kombinácii s paracetamolom a hydrogénuhličitanom sodným funguje ako liek na zmiernenie pálenia záhy a poruchy trávenia. Príliš veľa kyseliny citrónovej však má aj svoje úskalia.

Bežné príznaky
Najčastejšími príznakmi predávkovania patria žalúdočné kŕče alebo bolesti, hnačka, nevoľnosť alebo vracanie, strata chuti do jedla, zvýšené potenie a opuchy a bolesti v oblasti brucha alebo v oblasti žalúdka. V zriedkavých prípadoch sa môže objaviť žltá koža. Kyselina citrónová môže byť viditeľná v stolici. Ak sa ktorýkoľvek z týchto nežiaducich účinkov vyskytne po užívaní liekov s kyselinou citrónovou, kontaktujte ihneď svojho lekára.

Menej časté príznaky
Menej časté príznaky sú vážnejšie. Symptómy zahŕňajú krvavú alebo čiernu stolicu alebo krvavý a zakalený moč. Môžete mať časté nutkanie na močenie alebo naopak zníženie množstva moču. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať horúčku, bolesť hlavy a zvýšenie krvného tlaku. Môžete zaznamenať bolesti svalov.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Dá sa predávkovať citrónom? Aké sú príznaky?
bb