Dámy, vedeli ste ako vplýva bryndza na pleť? Budete v šoku!

06.12.2018
 

Bryndza je mierne pikantný a slaný prírodný, jemne roztierateľný syr z ovčieho alebo zo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra, pričom ovčieho syra musí byť viac ako polovica. Energetická hodnota bryndze sa pohybuje od 1 100 do 1 300 kJ/100 g a závisí od obsahu tuku, ktorý môže byť od 20 do 25 g/100 g.

Bryndza je bohatá na vápnik – 100 g obsahuje 600 až 700 mg vápnika, preto je veľmi vhodná pre deti, seniorov i pre ženy v menopauze. Zlepšuje pleť, spevňuje zuby aj kosti. Okrem toho dodá štedrú porciu vitamínov, minerálov a kvalitných, ľahko stráviteľných mliečnych bielkovín. Napriek vysokému obsahu tuku – okolo 20 percent – pri pravidelnej konzumácii znižuje hladinu cholesterolu i krvný tlak.

Tradičná netermizovaná a nepasterizovaná ovčia bryndza zo 100-percentného ovčieho mlieka patrí medzi takzvané funkčné potraviny. Obsahuje viac ako 20 druhov probiotických baktérií, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie. V 1 grame bryndze sa nachádza asi miliarda týchto užitočných mikroorganizmov.

Plus pre vaše zdravie 
■ Výborný zdroj vápnika a probiotických baktérií. 
■ Bohatá na ľahko stráviteľné bielkoviny. 
■ Obsahuje celý rad vitamínov a minerálnych látok.

Do bryndze sa tradične hodí žerucha, pažítka, petržlen a kôpor, ale aj aromatickejšie bylinky – rozmarín, saturejka a tymian. Milovníčky netradičných chuťových kombinácií môžu vyskúšať bryndzu s hruškami alebo s hroznom.

Foto: best food

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Dámy, vedeli ste ako vplýva bryndza na pleť? Budete v šoku!
bb