Ovocné guľky ako od babičky: Budete ich robiť celé leto! (RECEPTY)

12.07.2019
10
 

MARHUĽOVÉ GUĽKY S LIESKOVCAMI

20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg zemiakov
  • 100 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • marhule
  • lieskovce (alebo strúhanka), maslo a práškový cukor na posýpku

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke. Potom ich ošúpte a postrúhajte.  Pridajte oba druhy múky, vajcia a soľ. Vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a rozkrájajte na štvorce. Do každého vložte odkôstkovanú marhuľu a vyformujte guľku.
  3. Guľky hoďte do vriacej, mierne osolenej vody a varte, kým nevyplávajú na vrch.
  4. Pripravte posýpku: Lieskové oriešky rozsypte na plech a dajte piecť na 10-15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Maslo s cukrom rozpustite.
  5. Uvarené guľky podávajte poliate sladkým maslom a posypané posekanými opečenými lieskovcami alebo s opraženou strúhankou.

TVAROHOVÉ GUĽKY S JAHODAMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g tvarohu
  • 2 celé vajcia
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • detská krupica podľa potreby
  • jahody alebo iné sezónne ovocie
  • citrónová šťava
  • práškový cukor

Postup:

  1. V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, cukor, maslo a štipku soli. Do zmesi pridávajte krupicu a miešajte, kým nevznikne nelepivé mäkké cesto. Cesto nechajte chvíľku odpočinúť, nech krupica nasiakne.
  2. Z cesta vytvarujte valček a nakrájajte ho na kúsky, do nich zabaľte ovocie. Vlhkými rukami vytvarujte guľky a obaľte ich v krupici.
  3. Guľky varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu – trvá to asi 10 minút. Jemne premiešavajte, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Uvarené guľky vyberte dierovanou lyžicou.
  4. Počas varenia guliek pripravte ovocnú omáčku: Ovocie rozmixujte, pridajte podľa chuti cukor, prípadne citrónovú šťavu. Omáčku prepasírujte cez jemné sitko.

ČUČORIEDKOVÉ GUĽKY Z ODPAĽOVANÉHO CESTA

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 ml mlieka
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 300 g hrubej múky + na posypanie dosky
  • 2 vajcia
  • 500 g čučoriedok
  • trstinový cukor

NA DOCHUTENIE:

  • 150 g perníka na strúhanie
  • 80-100 g práškového cukru na posypanie
  • 100 g masla

Postup:

  1. V hrnci s nepriľnavým dnom priveďte do varu mlieko so 100 g masla a štipkou soli. Prisypte múku a rýchlo premiešajte, aby sa nevytvorili hrčky. Na miernom ohni miešajte, kým cesto nezhustne a neprestane sa lepiť na varešku a steny hrnca. Potom stiahnite z plameňa a cesto nechajte v hrnci vychladnúť.
  2. Do vychladnutého cesta zapracujte vajcia a vyklopte ho na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Zapracujte doň toľko múky, aby cesto bolo hladké a nelepivé.
  3. Z cesta vyvaľkajte valček a rozdeľte ho na 24 dielikov. Z každého vytvorte placku, do nej zabaľte za lyžičku čučoriedok – predtým ich ešte posypte trochou trstinového cukru. Vytvarujte guľky a preložte ich na zľahka pomúčený tanier.
  4. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu a mierne ju osoľte. Guľky vkladajte do vriacej vody. Po vyplávaní na hladinu varte ešte asi 3 minúty (záleží na ich veľkosti), potom guľky vyberte dierovanou varechou. Podávajte posypané nastrúhaným perníkom a cukrom a preliate zvyšným rozpusteným maslom.

POHÁNKOVÉ GUĽKY S ČEREŠŇAMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 400 ml mlieka
  • 150 g pohánkovej krupice + trocha navyše
  • 1 vajce
  • 20 g prírodného cukru
  • štipka soli
  • 100 g pohánkovej múky
  • veľké vykôstkované čerešne

NA DOCHUTENIE:

  • hrudkovitý tvaroh
  • 50 g masla
  • prírodný cukor na posypanie

Postup:

  1. Z mlieka a krupice uvarte hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť. Potom do nej vmiešajte vajce, cukor, štipku soli a pohánkovú múku. Vypracujte hladké cesto.
  2. Do misky nasypte pohánkovú krupicu (alebo hrubú múku). Lyžicou odoberajte z cesta väčšie kúsky a hádžte ich do misy s krupicou. Do každého kúska vtlačte čerešňu a vytvarujte guľku.
  3. Guľky varte asi 7 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberte dierovanou varechou. Podávajte posypané tvarohom, preliate rozpusteným maslom a dochutené prírodným cukrom.

ORECHOVÉ GUĽKY S ČERNICOVOU OMÁČKOU

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 200 ml mlieka
  • 75 g masla
  • 90 g krupice
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 50 g najemno nasekaných vlašských orechov
  • soľ, mleté čierne korenie

NA PODÁVANIE:

  • asi 200 ml černíc
  • prírodný cukor (množstvo podľa chuti)
  • maslo spenené s nasekanými vlašskými orechmi a so strúhankou

Postup:

  1. V hrnci priveďte do varu mlieko a maslo. Za stáleho miešania prisypte krupicu a miešajte, kým sa na dne hrnca nevytvorí biely povlak. Masu premiestnite do misy a nechajte 10 minút postáť.
  2. Vyšľahajte 1 vajce a 1 žĺtok a spolu s 50 g nasekaných orechov zapracujte do pripravenej masy. Cesto zľahka osoľte a okoreňte. Nechajte hodinu prikryté v chladničke.
  3. Z vychladeného cesta urobte asi 16 guliek. Vložte ich do vriacej osolenej vody, stiahnite plameň a nechajte 15 minút pomaly variť.
  4. Medzitým pripravte černicovú omáčku: V kastróliku krátko povarte černice s prírodným cukrom.
  5. Uvarené guľky sceďte a podávajte preliate černicovou omáčkou. Prípadne ich môžete ešte poliať maslom speneným s nasekanými vlašskými orechmi a strúhankou.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ovocné guľky ako od babičky: Budete ich robiť celé leto! (RECEPTY)
kab