Najlepšie jablkové torty: Doma vás za ne vybozkávajú! (RECEPTY)

09.09.2019
06
 

Upiekla ich naša dvorná pekárka Veronika Kollárová, takže vám za ne ručíme svojimi jazykmi. Určite upečte obe... a čo najskôr!

JABLKOVO-KARAMELOVÝ CHEESECAKE

PRÍPRAVA: 35 minút + chladenie PEČENIE: 10 + 60 minút

Potrebujete: 

Na korpus:

  • 150 g maslových kakaových sušienok
  • 40 g rozpusteného masla
  • hrsť lieskových orieškov

Na plnku:

  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy
  • 250 g kyslej smotany 
  • 4 vajcia

 Na ozdobu:

  • 2 stredne veľké očistené jablká nakrájané na štvrtky
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica javorového sirupu (nemusí byť)

Na karamelovú polevu:

  • 120 g cukru
  • 100 ml sladkej smotany

Postup:

  1. Začnite korpusom. Rúru zohrejte na 180 °C. Sušienky spolu s orieškami rozsekajte, zmiešajte s maslom a natlačte do tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyloženej papierom na pečenie tak, aby ste po bokoch vytvorili aspoň dvojcentimetrový okraj. Pečte 10 minút, vyberte a nechajte vychladnúť.
  2. Na náplň vymiešajte tvaroh, cukor, pomarančovú kôru a šťavu a kyslú smotanu. Nakoniec po jednom zamiešajte vajíčka.
  3. Tortovú formu so sušienkami obaľte zospodu a po bokoch alobalom. Položte ju na hlbší plech naplnený vriacou vodou do tretiny výšky tortovej formy. Do nej vlejte na predpečený sušienkový korpus tvarohovú náplň a pečte pri 160 °C hodinu a pol. 
  4. Po dopečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte v nej cheesecake ešte 20 minút dôjsť. Potom ho vyberte a nechajte celkom vychladnúť. 
  5. V rozohriatej panvici rozpustite maslo, prisypte pokrájané jabĺčka a polejte javorovým sirupom. Jablká jemne orestujte tak, aby na povrchu zmäkli, ale vnútri ostali ešte pevné. Nechajte vychladnúť.
  6. V hrnci so silným dnom alebo na panvici pripravte karamelovú polevu. Roztopte v nej cukor. Zvlášť zohrejte sladkú smotanu. Keď sa cukor úplne rozpustí a získa zlatú farbu, vlejte doň smotanu. Nechajte prevrieť a odstavte. 
  7. Na vychladnutý cheesecake poukladajte kôpku orestovaných jabĺčok a polejte karamelovou polevou.

JABLKOVÁ MREŽOVNÍKOVÁ TORTA

PRÍPRAVA: 35 minút + 60 minút chladenie cesta, PEČENIE: 60 minút

Potrebujete:

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g masla
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky
  • 50 g hrozienok
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 50 g trstinového cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • med na potretie

Postup:

  1. Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.
  2. Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.
  3. Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.
  4. Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Najlepšie jablkové torty: Doma vás za ne vybozkávajú! (RECEPTY)
kab