Fantastický gaštanový krém zavinutý do voňavej bezmúkovej čokoládovej rolády na každú príležitosť

11.01.2019
13
 

Č0KOLÁDOVO-GAŠTANOVÁ ROLÁDA

NA CESTO:

  • 180 g horkej čokolády (50 %-nej)
  • 6 veľkých vajec
  • 180 g jemného kryštálového cukru
  • maslo na vymastenie

NA PLNKU:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • stužovač šľahačky
  • 125 g gaštanového pyré
  • 2 lyžice mandľového likéru

NA DEKORÁCIU:

  • 100 g horkej čokolády
  • 10 malín v bielej čokoláde
  • kávové zrná v horkej a bielej čokoláde
  • lístky cezmíny

POSTUP:

  • Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech s rozmermi 30 x 40 cm vyložíme papierom na pečenie. Papier potrieme zmäknutým maslom. Čokoládu nalámeme na kúsky a rozpustíme v antikorovej miske, ktorú nahrievame nad parou. Miska sa nesmie dotýkať vody. Čokoládu vymiešame do hladka a dáme preč z ohňa.

  • Žĺtky s polovicou cukru šľaháme 3 až 4 minúty ručným šľahačom do krémova. Vyšľahané žĺtky primiešame k vlažnej rozpustenej čokoláde.
  • V druhej miske vyšľaháme sneh z bielkov so zvyšným cukrom. Postupne ho po malých množstvách zapracujeme do žĺtkovo-čokoládovej zmesi. Cesto vylejeme na plech a k okrajom vyhladíme kuchynskou stierkou. Pečieme 15 minút. Či je upečené zistíme špáradlom, ktoré by malo po vytiahnutí z cesta zostať suché. Cesto nesmieme vysušiť, pretože by sa pri stáčaní lámalo. 

  • Upečený plát necháme 2 až 3 minúty chladnúť. Prikryjeme ho papierom na pečenie, na ktorý dáme vlhkú (nie mokrú) utierku. Po vychladnutí utierku odstránime a plát pomocou druhého plechu na pečenie prevrátime. Odstránime papier, na ktorom sme cesto piekli (to je vrchné časť rolády). Prikryjeme papierom a pomocou plechu opäť plát obrátime.

  • Pripravíme plnku: smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom a pridáme gaštanové pyré, ktoré sme vymiešali s mandľovým likérom. Vychladnutý plát potrieme plnkou asi 2 cm od okraja a jemným tlakom zvinieme. Preložíme na plochý servírovací tanier a husto posypeme práškovým cukrom.
  • Pripravíme čokoládové cezmínové listy: 100 g nalámanej čokolády rozpustíme v miske nad parou. Vymiešame do hladka a dáme preč z ohňa. Pomocou malého štetca nanesieme čokoládu na lesklú stranu umytých a osušených cezmínových listov. Krátko necháme vychladnúť a nanesieme ešte jednu vrstvu. Keď čokoláda vychladne, opatrne odstránime skutočné listy. Povrch rolády ozdobíme čokoládovými lístkami, malinami v bielej čokoláde a kávovými zrnami.

Autor: BN
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Fantastický gaštanový krém zavinutý do voňavej bezmúkovej čokoládovej rolády na každú príležitosť
BN