Škvarkovníky starej mamy: Túto fašiangovú dobrotu budete zbožňovať! (RECEPT)

07.02.2020
05
 

Tučný piatok? Alebo aj piatok, sobota, nedeľa... fašiangy sú dlhé a štedré. Oslávte ich dobrým jedlom s tými, ktorých najviac milujete. Ak máte oškvarky veľmi slané, cesto na tradičné škvarkovníky od nášho dvorného kuchára Ľuboša Mega už nesoľte. Budú vám chutiť!

FAŠIANGOVÉ ŠKVARKOVNÍKY

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, KYSNUTIE A PEČENIE 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 210 ml mlieka
  • 350 g polohrubej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecko sušeného)
  • 1 lyžička soli
  • 150 g pomletých alebo nasekaných oškvarkov
  • 50 g bravčovej masti
  • 1 vajce (plus 1 na potretie)
  • mlieko na potretie

Postup: 

  1. Z časti vlažného mlieka, trochy múky a droždia urobte kvások.
  2. Dajte ho k múke, pridajte vajce, soľ a mlieko a vypracujte cesto. Nechajte nakysnúť.
  3. Cesto vyvaľkajte a potrite oškvarkami zmiešanými s bravčovou masťou. Preložte cesto na takzvanú knihu – najprv kraje priložte k sebe v strede cesta, potom cesto zatvorte ako obal knihy. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.
  4. Znovu vyvaľkajte cesto, dvakrát preložte a nechajte oddýchnuť v chlade.
  5. Ku koncu cesto opäť vyvaľkajte a škvarkovníky vykrajujte okrúhlou formičkou. Odrezky môžete spojiť, vyvaľkať a znovu povykrajovať. Používajte minimum múky.
  6. Nechajte škvarkovníky opäť nakysnúť, vyznačte navrchu mrežovaný vzor nožom alebo vidličkou, potrite vajcom rozmiešaným s mliekom a pečte na 180-200 °C 10 až 20 minút, podľa veľkosti škvarkovníkov.

VIDEO: Urobte si najlepšie fašiangové mňamky široko-ďaleko!

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Škvarkovníky starej mamy: Túto fašiangovú dobrotu budete zbožňovať! (RECEPT)
kab