Jemne škriabať a ľahko očistiť: Iba tak zostanú ovociu a zelenine všetky živiny!

12.09.2018
 

Najviac vitamínu C sa udržiava v šupke a netýka sa to iba jabĺk, ale aj hrušiek a iného ovocia a zeleniny. Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chráni práve jablko v šupke. Ovocie by sa preto nemalo drhnúť, umývať jarou. Stačí umyť pod horúcou tečúcou vodou.

Chutné ostrúhane
Medzi takéto dobroty patria ošúpané zemiaky alebo mrkva. Nie je to však úplná pravda. Ak si kúpite napr. už ostrúhané zemiaky v obchode, sú drahšie, ale aj rizikovejšie. Také zemiačky, ktoré sú už nachystané na predaj ošúpané, nemajú nijaký prirodzený ochranný obal, čo by ich chránil pred baktériami. A tak namiesto vitamínov jeme škodlivé bacily.

Jemne oškriabať
Mrkva obsahuje až 80% užitočných látok v tenkej vonkajšej vrstve. Preto by sme ju nemali šúpať, ale jemne oškriabať a očistiť od zeme obyčajnou kefkou na zuby. Podobný prípad sú aj uhorky. Vitamíny a minerály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Obsahujú cenné látky, ktoré čistia moč, zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody.

Citrusové plody v sebe skrývajú dokonca éterické oleje. Používajú sa ako prísada na pečenie do koláčov a slúžia aj ako korenie. Keď sa už rozhodnete, že si ovocie olúpete, ponechajte na ňom bielu vrstvu, ktorá sa nachádza hneď pod šupkou. Aj keď je na chuť trochu trpkejšia. práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Jemne škriabať a ľahko očistiť: Iba tak zostanú ovociu a zelenine všetky živiny!
bb